ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα παράταση στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ

10:17 - 07 Ιαν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα παράταση στο διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ
Στην παράταση περνά, για ακόμη μία φορά, η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι , με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα η προθεσμία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών είχε οριστεί για σήμερα Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, ενώ στις 15 Ιανουαρίου θα γινόταν η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή.

Ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μελίτης και Μεγαλόπολης, στους οποίους απασχολούνται συνολικά 1.248 εργαζόμενοι, δεν αποκλείεται τελικά να πάρει και νέα παράταση, καθώς υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες από τη μεριά των επενδυτών, γεγονός που αυξάνει την ανησυχία στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι ο διαγωνισμός δεν θα ευοδωθεί.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Μανόλης Παναγιωτάκης, είχε εξαρχής ζητήσει δίμηνη παράταση του διαγωνισμού, κάτι το οποίο δεν έγινε αποδεκτό από την Κομισιόν, ενώ με κάθε ευκαιρία εκφράζει τις ανησυχίες του τόσο για το εάν θα υποβληθούν και πόσες δεσμευτικές προσφορές και βεβαίως για το ύψος του τιμήματος που θα προσφέρουν οι υποψήφιοι επενδυτές.

Βασικό πρόβλημα του διαγωνισμού είναι ότι οι λιγνιτικές μονάδες πωλούνται σε μια στιγμή κατά την οποία η ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική δεν ευνοεί την παραγωγή ηλεκτρισμού με τη χρήση άνθρακα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά αντικίνητρα.

Ίσως εντέλει η προτροπή του προέδρου της ΔΕΗ να παραταθεί ο διαγωνισμός έως τον Μάρτιο να έχει βάση, αν και το ΥΠΕΝ θέλει να είναι συνεπές με τους όρους της συμφωνίας με τους θεσμούς για εκπλήρωση των προαπαιτούμενων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στην οποία θα εξεταστεί και η πορεία πώλησης των λιγνιτικών της ΔΕΗ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.