ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Θέμα χρόνου η πώληση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

14:47 - 08 Ιαν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σταθάκης: Θέμα χρόνου η πώληση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ
Βέβαιος ότι η πώληση ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ βρίσκεται πια στην τελική ευθεία δηλώνει στο πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως επισημαίνει στη συνέντευξή του ο υπουργός Ενέργειας η Ελλάδα έχει έλθει σε συμφωνία με πιθανούς αγοραστές του ποσοστού των ΕΛΠΕ -(αποτιμώνται σε 1,16 δισ. ευρώ) και θεωρείται ως μια ιδιωτικοποίηση ορόσημο- αναφορικά με τον έλεγχο της θυγατρικής της, ΕΛΠΕ Upstream.

Με βάση τους όρους της συμφωνίας, το δημόσιο θα ελέγχει το 50,1% της ΕΛΠΕ Upstream, η οποία κατέχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης και παραχώρησης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ.

"Οι συζητήσεις με πιθανούς αγοραστές του 50,1% των ΕΛΠΕ μέσω της ΕΛΠΕ Upstream έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα ζητήματα έχουν επιλυθεί", ανέφερε ο Γ. Σταθάκης. Όπως γράψαμε στο Reporter το τίμημα πώλησης του 50,1% των ΕΛΠΕ αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.

Άλλα assets πλην των ΕΛΠΕ που προετοιμάζονται για πώληση, περιλαμβάνουν μέρη της ΔΕΠΑ, της εταιρείας προμήθειας φυσικού αερίου της Ελλάδας, και εργοστάσια που ανήκουν στη ΔΕΗ.

Το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων τον Ιούλιο κατέληξε σε δύο επενδυτές για το πλειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής των ΕΛΠΕ (Glencore Energy και Vitol Holding) επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν στη διαδικασία. Το ποσοστό πωλείται από την Paneuropean Oil & Industrial Holdings και το ΤΑΙΠΕΔ, τον πρώτο και τον δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της εταιρείας διύλισης. "Ενώ παραμένουν κάποιες λεπτομέρειες για τη συμφωνία με τους μετόχους, αναμένουμε τις δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 28 Ιανουαρίου", δήλωσε ο Γ. Σταθάκης. 

Αναφορικά με τη ΔΕΠΑ, η Ελλάδα προετοιμάζει ένα σχέδιο νόμου για να διαχωρίσει την εταιρεία σε δύο τμήματα για να ανοίξει ο δρόμος για την πώληση της εταιρείας, δήλωσε ο Γ. Σταθάκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο νόμος για τη δημιουργία της ΔΕΠΑ Υποδομών και της ΔΕΠΑ Commercial, θα παρουσιαστούν στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Η Ελλάδα θα πουλήσει το πλειοψηφικό ποσοστό της ΔΕΠΑ Commercial, διατηρώντας ένα ποσοστό 15%. Η Δέπα Υποδομών θα περιλαμβάνει το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας και τα διεθνή projects, συμπεριλαμβάνοντας μεγάλες επενδύσεις σε αγωγούς.

Η Ελλάδα θα καλέσει τους επενδυτές να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την πώληση στο α΄ εξάμηνο. Το δημόσιο για την ώρα ελέγχει το 65% της ΔΕΠΑ ενώ τα ΕΛΠΕ ελέγχουν το υπόλοιπο 35%.

ΟΙ συζητήσεις έχουν ξεκινήσει αναφορικά με τα ποσά και την τιμή και το αποτέλεσμα είναι ζήτημα μηνών, τόνισε ο Γ. Σταθάκης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.