ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έρχονται οι πρώτες δράσεις ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

17:07 - 08 Φεβ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έρχονται οι πρώτες δράσεις ΕΣΠΑ για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις
Οι πρώτες δύο εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικότερα θα προκηρυχθούν εντός του Μαρτίου, με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%.

Ειδικότερα, θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση. Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης-θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες ενεργειακών συμβούλων-ελέγχων-επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης.

 

Τις νέες δράσεις παρουσίασαν πρόσφατα, με την ευκαιρία του επενδυτικού φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα» η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας, Γιάννα Νίκου και ο Γεώργιος Μάρκου, σύμβουλος του γ.γ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μ. Βερροιόπουλου.

 

Η κ. Νίκου υποστήριξε πως επειδή οι επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας που θα πρέπει να γίνουν από την ελληνική βιομηχανία εκτιμώνται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως και οι τράπεζες, προετοιμάζουν συνδυασμένα χρηματοδοτικά εργαλεία με αξιοποίηση και άλλων πηγών, ακόμα και αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου. Ήδη, όπως σημείωσε η Μαβίκα Ηλιού, διευθύντρια Green Banking και Αναπτυξιακών προγραμμάτων της Τράπεζας Πειραιώς, «τρέχουν» στην αγορά συνδυαστικά προγράμματα, όπως το Private Finance for Energy Efficiency- PF4EE (παροχής εγγύησης και ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) και το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ) και άλλες εναλλακτικές δυνατότητες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.