ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BP: Οι ανανεώσιμες πηγές πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

11:10 - 18 Φεβ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
BP: Οι ανανεώσιμες πηγές πρωταγωνιστές στην παγκόσμια αγορά ενέργειας
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρει η βρετανική εταιρεία BP στην τελευταία της ετήσια έκθεση για το μέλλον του τομέα της ενέργειας.

Η ανάλυση της BP βασίζεται σε δύο σενάρια: το σενάριο «εξελισσόμενης μετάβασης» υποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα εξελιχθούν με την ίδια ταχύτητα όπως τα προηγούμενα έτη, ενώ το σενάριο «ταχείας μετάβασης» υποθέτει ότι οι κυβερνητικές πολιτικές θα εξελιχθούν ταχύτερα από τα προηγούμενα χρόνια.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BP, η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσώπευε το 8,5% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2017, και το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει στο 29% μέχρι το 2040. Η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με το 21,7% της ενέργειάς της να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, με προοπτική να φτάσουν το 53,4% μέχρι το 2040.

 

Η BP προβλέπει ότι η ανανεώσιμη ενέργεια θα διεισδύσει στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας στην ιστορία. Η εταιρεία σημειώνει ότι χρειάστηκαν 45 χρόνια για την αύξηση του μεριδίου του πετρελαίου από 1% σε 10% της παγκόσμιας ενέργειας, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό σε 15 με 25 έτη, ανάλογα με το σενάριο. Η ΒΡ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ταχεία αυτή ανάπτυξη δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.

 

Η έκθεση επισημαίνει ότι σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 45% μέχρι το 2040, αλλά το επίπεδο εκπομπών άνθρακα θα παραμείνει υψηλό. Για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού, θα πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές ακόμα πιο δραματικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του αιώνα.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:11 - 18 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.