ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών το 2018 Κύριο

18:44 - 28 Φεβ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΕΛΠΕ: Ιστορικό ρεκόρ παραγωγής και εξαγωγών το 2018
Μια χρονιά με ιστορικά υψηλά σε παραγωγή και σε εξαγωγές ήταν το 2018 για τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο Όμιλος. «Η ισχυρή κερδοφορία του Ομίλου ΕΛΠΕ διατηρήθηκε και το 2018 παρά τους αρνητικούς εξωγενείς παράγοντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευστάθιος Τσοτσορός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, διευκρινίζοντας ότι «η επίτευξη των ανωτέρω θετικών αποτελεσμάτων βασίσθηκε, σε μεγάλο βαθμό, στις ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις των διυλιστηρίων που επέτυχαν υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων, ρεκόρ παραγωγής 13,5 εκατ. τόνων και εξαγωγών 9,4 εκατ. τόνων, αλλά και ιστορικό υψηλό της τελευταίας δεκαετίας σε όγκους πωλήσεων, που ανήλθαν συνολικά σε 16,5 εκατ. τόνους».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα Δ’ Τριμήνου, καθώς και τα ετήσια για το 2018, που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του 2018 ανήλθαν στα €730 εκατ. (-12%), με τα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €296 εκατ. (-20%). Τα ισχυρά αποτελέσματα του Ομίλου για το έτος οφείλονται κυρίως στην καλύτερη λειτουργία των διυλιστηρίων σε σχέση με το 2017, που αντιστάθμισαν μερικώς την αναμενόμενη πτώση στην κερδοφορία λόγω του δυσμενέστερου διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης σε σχέση με πέρυσι, όπως καταγράφεται με την υποχώρηση των ενδεικτικών περιθωρίων Μεσογείου και την ισχυροποίηση του ευρώ.

Συνολικά, σε μια από τις καλύτερες χρονιές ιστορικά από πλευράς επιδόσεων διυλιστηρίων, με υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων καθώς και αυξημένη υπερ-απόδοση, ο Όμιλος το 2018 κατέγραψε ιστορικά υψηλά σε παραγωγή με 15,5 εκατ. τόνους (+3%), καθώς και αυξημένες πωλήσεις με 16,5 εκατ. τόνους (+4%). Επιπλέον, οι εξαγωγές αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο στα επίπεδα ρεκόρ των 9,4 εκατ. τόνων, αναδεικνύοντας τη θέση του Ομίλου σαν έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στα Δημοσιευμένα Αποτελέσματα, σύμφωνα με ΔΠΧΠ, τα Καθαρά Κέρδη ανήλθαν στα €215 εκατ. (-44%), καθώς έχουν επηρεαστεί αρνητικά, εκτός από την αποτίμηση των αποθεμάτων στο Δ’ Τρίμηνο, με σειρά από έκτακτες μη λειτουργικές προβλέψεις. Οι σημαντικότερες που επηρέασαν τα αποτελέσματα αφορούν τη λογιστική απομείωση της αξίας της ΔΕΣΦΑ, την πρόβλεψη για τις αυξημένες τιμές CO2, καθώς και άλλες προβλέψεις για μη λειτουργικά στοιχεία.

Y 2018 results GR 150 ppi

Η διατήρηση υψηλής κερδοφορίας, η βελτίωση του ισολογισμού και η μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, οδήγησε το ΔΣ σε πρόταση διανομής το 2018  συνολικού μερίσματος 229,2 εκατ. € (€0,75/μετοχή).

Πέρα από την υψηλή κερδοφορία, το 2018 χαρακτηρίστηκε από την περαιτέρω βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου, με εξομάλυνση παλιών οφειλών προς προμηθευτές και σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Ουσιαστική συνεισφορά σε αυτό είχε η ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΣΦΑ από τους πωλητές ΤΑΙΠΕΔ (31%) και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (35%) στο κοινοπρακτικό σχήμα SENFLUGA, των Ευρωπαϊκών εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., καθώς και η είσπραξη του αναλογούντος τιμήματος των €284 εκατ. για την ΕΛΠΕ στο Δ’ τρίμηνο.

Εκτός από τα θετικά αποτελέσματα, το 2018 αποτέλεσε χρονιά κατά την οποία ο Όμιλος εστίασε σε θέματα ανταγωνιστικότητας, θέτοντας τις βάσεις για ένα πρόγραμμα ενίσχυσής της. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησαν πρωτοβουλίες που θα αποτελέσουν μέρος της στρατηγικής του Ομίλου τα επόμενα χρόνια, όπως ψηφιακός μετασχηματισμός, βελτίωση ενεργειακής απόδοσης και μείωση των εκπομπών ρύπων, πρόγραμμα προμηθειών (BEST) και ανάπτυξη σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα ανωτέρω αποτελέσματα, την ισχυροποίηση του ισολογισμού, αλλά και τις θετικές προοπτικές του 2019, το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόταση προς τη Γενική Συνέλευση για τη διανομή το 2018 συνολικού μερίσματος €229,2 εκατ., ήτοι €0,75 ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι, από το τελικό μέρισμα ύψους 0,5 ανά μετοχή, ποσό €0,25 ανά μετοχή αφορά έκτακτη διανομή από τα έσοδα της πώλησης ΔΕΣΦΑ. Το υπόλοιπο του τιμήματος της πώλησης θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή δανείων και την περαιτέρω μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους.

Επίτευξη στόχων χρηματοοικονομικής στρατηγικής, ισχυροποίηση ισολογισμού

Τα χρηματοοικονομικά έξοδα το 2018 ανήλθαν στα €146 εκατ., καταγράφοντας πτώση 32% τα τελευταία 4 χρόνια, σαν αποτέλεσμα της επιτυχούς υλοποίησης του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού του Ομίλου, με αναχρηματοδοτήσεις τραπεζικών δανείων και ομολόγων για βελτίωση όρων και μείωση κόστους. Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε η αναχρηματοδότηση τραπεζικών δανειακών υποχρεώσεων ύψους €900 εκατ., με σημαντικά οφέλη στο κόστος, τη διάρκεια και την ευελιξία χρηματοδότησης.

Οι λειτουργικές ταμειακές ροές (Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA – επενδυτικές δαπάνες) διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα το 2018 και ανήλθαν στα €572 εκατ. και σε συνδυασμό με τα έσοδα από την πώληση της ΔΕΣΦΑ, οδήγησαν τον Καθαρό Δανεισμό στα €1,5 δισ. και το Συντελεστή Μόχλευσης στο 38%, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 ετών, επιτυγχάνοντας τους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού του Ομίλου.

Σημαντικές εξελίξεις

Στον κλάδο Έρευνας και Παραγωγής υδρογονανθράκων, συνεχίζονται οι προγραμματισμένες περιβαλλοντικές μελέτες και ερευνητικές εργασίες στην παραχώρηση του Πατραϊκού κόλπου, ενώ έχουν ξεκινήσει αντίστοιχες εργασίες τόσο στο Block 2, όσο και στις χερσαίες περιοχές Άρτας – Πρέβεζας και ΒΔ Πελοποννήσου.  

Στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δραστηριοτήτων του Ομίλου ΔΕΠΑ, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 49% των ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής από την Attiki Gas (θυγατρική της Shell Gas BV), μετά τις σχετικές ρυθμιστικές εγκρίσεις. Σε συνδυασμό με την αποχώρηση από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και την πώληση της ΔΕΣΦΑ, αποσαφηνίζεται και αναδεικνύεται η θέση του Ομίλου ΔΕΠΑ στους τομείς εμπορίας και διανομής φυσικού αερίου.

«Οι ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, παράλληλα με την ουσιαστική βελτίωση του ισολογισμού του Ομίλου το 2018, ενδυναμώνουν τη θέση μας σαν ένα από τους σημαντικότερους ενεργειακούς Ομίλους στην ευρύτερη περιοχή και μας επιτρέπουν να χαράξουμε απρόσκοπτα τη νέα Στρατηγική Ανάπτυξης της περιόδου 2019-2023, στην κατεύθυνση τόσο της ενίσχυσης ανταγωνιστικότητας των βασικών μας δραστηριοτήτων, όσο και την επέκταση σε νέες», σημείωσε σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισιης.

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων Δ’ Τριμ. / Έτους 2018 για τις επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες αναφέρονται πιο κάτω:

ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΠΩΛΗΣΕΙΣ

  • Το Δ’ Τρίμηνο 2018, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Διύλισης, Εφοδιασμού και Πωλήσεων ανήλθαν στα €125 εκατ. (-4%), ενώ για το σύνολο του έτους 2018, τα αντίστοιχα κέρδη ανήλθαν στα €548 εκατ. (-14%).
  • Οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση στο Δ’ Τρίμηνο 2018 στα 4,1 εκατ. ΜΤ (+6%), παρά τη μικρή υποχώρηση της παραγωγής.
  • Ο Όμιλος συνεχίζει την προετοιμασία του εν όψει των αλλαγών στις προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων το 2020, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, δοκιμάστηκαν με επιτυχία στο διυλιστήριο Ασπροπύργου νέοι τύποι αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, διαφοροποιώντας περαιτέρω το μίγμα τροφοδοσίας των διυλιστηρίων.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ

  • Η αυξημένη καθετοποίηση μεταξύ της μονάδας προπυλενίου του διυλιστηρίου Ασπροπύργου και του εργοστασίου χημικών της Θεσσαλονίκης, καθώς και η αύξηση των πωλήσεων, βελτίωσαν τη λειτουργική κερδοφορία των Πετροχημικών, με τα Συγκρίσιμα EBITDA του Δ’ Τριμήνου να διαμορφώνονται στα €22 εκατ. (+9%).

ΕΜΠΟΡΙΑ

  • Τα Συγκρίσιμα EBITDA της Εμπορίας για το 2018 ανήλθαν σε €93 εκατ. (-13%).
  • Στην Εγχώρια Εμπορία, η πτώση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και η σημαντική υποχώρηση των διεθνών τιμών που επηρέασαν την αποτίμηση αποθεμάτων, επηρέασαν αρνητικά τη συνεισφορά στα αποτελέσματα του Ομίλου, με τα Συγκρίσιμα EBITDA Δ’ τριμήνου να διαμορφώνονται στα €2 εκατ. (-79%).
  • Στη Διεθνή Εμπορία σημειώθηκε αύξηση όγκων πωλήσεων κατά 4%, που αντιστάθμισε εν μέρει τα αδύναμα περιθώρια στις αγορές των Βαλκανίων, που οδήγησαν τα Συγκρίσιμα EBITDA Δ’ Τριμήνου στα €10 εκατ. (-19%).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

  • Η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και των θυγατρικών της εταιρειών στα ενοποιημένα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου, εξαιρουμένης της επίπτωσης της συναλλαγής ΔΕΣΦΑ, ανήλθε στα €7 εκατ. στο Δ’ τρίμηνο.
  • Η επαναφορά του μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας για τις μονάδες φυσικού αερίου είχε θετική επίπτωση, με το EBITDA Δ’ Τριμήνου της Elpedison να ανέρχεται στα €15 εκατ. (+11%), παρά το αυξημένο κόστος Φ.Α. και δικαιωμάτων CO2.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:52 - 28 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.