ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υδρογονάνθρακες: Υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης σε Ιόνιο – Κυπαρισσιακό Κόλπο

11:15 - 27 Μαρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υδρογονάνθρακες: Υπογραφές στις συμβάσεις παραχώρησης σε Ιόνιο – Κυπαρισσιακό Κόλπο
Με γρήγορους ρυθμούς κινούνται οι διαδικασίες για τους διαγωνισμούς παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης αλλά και αλλού, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξή του ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ - ΜΠΕ και απαντώντας στην κριτική για καθυστερήσεις στην έγκρισή τους ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι μένει «έκπληκτος» με όσα ακούει. «Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε σε μάλλον ατυχείς διαγωνισμούς για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καταφέρνοντας να προσελκύσει ενδιαφέρον για μόνο 5 από τις 20 περιοχές. Εμείς ολοκληρώσαμε και επικυρώσαμε στη Βουλή τις συμβάσεις των παλιών διαγωνισμών. Τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες θα υπογράψουμε με τις εταιρείες τις συμβάσεις παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης για τις θαλάσσιες περιοχές «Ιόνιο» και «οικόπεδο 10 (Κυπαρισσιακός Κόλπος)» τόνισε και πρόσθεσε:

 

«Προχωρήσαμε, επίσης, σε νέο διαγωνισμό, για τις θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη, με ρυθμό-ρεκόρ, σε σχέση με οποιαδήποτε αντίστοιχη διαδικασία στη Μεσόγειο. Το αίτημα για παραχώρηση των περιοχών υπεβλήθη τον Ιούνιο του 2017 και η μονογραφή των συμβάσεων έγινε ένα χρόνο μετά. Ας μην ξεχνάμε ότι η αντίστοιχη διαδικασία για το κοίτασμα στην Κύπρο ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Εμείς ήδη έχουμε ολοκληρώσει την περιβαλλοντική μελέτη και πλέον οι συμβάσεις μπορούν να κατατεθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς εξέταση. Άρα ενδέχεται να τις φέρουμε προς κύρωση στη Βουλή ακόμα και πριν το καλοκαίρι – σε κάθε περίπτωση πριν το τέλος του» ανέφερε.

 

Ο κ. Σταθάκης μάλιστα σημείωσε ότι «τα ευρήματα που υπήρξαν τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν αναβαθμίσει τη θέση της στην παγκόσμια ενεργειακή «σκακιέρα». Εκ των πραγμάτων για τις χώρες της περιοχής προκύπτουν νέοι ρόλοι και πεδία συνεργασίας. Βασικό ζητούμενο είναι η ασφαλής μεταφορά του φυσικού αερίου προς τον βασικό αγοραστή, δηλαδή την ευρωπαϊκή αγορά. Πύλη της αγοράς αυτής είναι η Ελλάδα, γεγονός που εκ των πραγμάτων μας προσδίδει ιδιαίτερο ρόλο.

 

Τα ζητήματα αυτά βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων της πρόσφατης συνόδου. Διαφάνηκε αφενός ότι δικαιολογείται η κατασκευή του αγωγού EastMed, τόσο σε όρους σκοπιμότητας όσο και βιωσιμότητας, αφετέρου ότι η αμερικανική πλευρά στηρίζει το έργο. Πρόκειται για δύο σημαντικά συμπεράσματα, που μας φέρνουν εγγύτερα στην κατασκευή του έργου.»

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.