ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλωδιακή σύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και Σύζευξις:Δύο έργα σε συγχρηματοδότηση από ΕΕ

08:10 - 03 Απρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καλωδιακή σύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και Σύζευξις:Δύο έργα σε συγχρηματοδότηση από ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε στις 2 Απριλίου 2019 τη συγχρηματοδότηση δύο μεγάλων έργων για την Ελλάδα, την Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου και το Δίκτυο για το Δημόσιο Τομέα «Σύζευξη II».

Οι πόροι για τα έργα αυτά προέρχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά επειδή ο προϋπολογισμός τους ξεπερνά τα 50εκ ευρώ η ένταξη τους απαιτεί την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο  έγκρισης ενός συνολικού πακέτου μεγάλων έργων με προϋπολογισμό  πάνω από 8 δις Ευρώ σε 10 Κράτη-Μέλη. Βασικά στοιχεία για τα δύο έργα:

Σύζευξις ΙΙ

Ο γενικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του υπάρχοντος δικτύου δημόσιας διοίκησης με χαμηλότερο κόστος. Το έργο αυτό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, θα ωφελήσει 600.000 δημόσιους υπαλλήλους σε 34.000 χώρους  καθώς και ολόκληρο τον ελληνικό πληθυσμό με πολύτιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που θα υποστηρίζουν τη διοικητική μεταρρύθμιση και θα αυξάνουν τη διαφάνεια στη λειτουργία των δημόσιων θεσμών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου σε 173 εκ ευρώ  εκ των οποίων τα 135εκ είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διασύνδεση Εναλλακτικού Ρεύματος Κρήτης Πελοποννήσου

Σκοπός του έργου είναι η κατασκευή διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Το Έργο περιλαμβάνει: δύο νέα υποβρύχια καλώδια μήκους 135 χλμ. το καθένα ( πρόκειται για τη  μεγαλύτερη σε μήκος υποθαλάσσια διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο), αναβαθμίσεις των υφιστάμενων - και κατασκευή νέων γραμμών μεταφοράς, υπόγεια καλώδια και υποσταθμούς στην Πελοπόννησο και την Κρήτη και στατικό σύγχρονο αντισταθμιστή στην Κρήτη. Αυτή η επένδυση της ΕΕ που υλοποιείται μεταξύ του 2018 και του 2020, θα μειώσει το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, αντικαθιστώντας τις ακριβές πετρελαϊκές μονάδες παραγωγής με αποδοτικότερη παραγωγή από την  ηπειρωτικής Ελλάδας, καλύπτοντας το 34% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη έως το 2021. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου σε 442 εκ ευρώ  εκ των οποίων τα 95εκ είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Σταθάκης η «μικρή» διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου ξεκινά στις αρχές του 2019 και θα τελειώσει το 2020. Μέσω του έργου  θα παρέχεται ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη από τον Σταθμό της Μεγαλούπολης.

Για τη διπλή διασύνδεση ο υπουργός έχει αναφέρει ότι αναμένεται να λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης. «Από τα 700 εκατομμύρια τα οποία πληρώνουμε, τα 400 είναι από την Κρήτη. Θα μειωθεί αυτό το τεράστιο ποσό ενώ παράλληλα θα ενισχύσει κι άλλες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ» έχει τονίσει επανειλημμένα ο κ. Σταθάκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:17 - 03 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.