ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φυσικό Αέριο:Τα «κλειδιά» ανάπτυξης στην εποχή της ανοικτής αγοράς ενέργειας

08:45 - 17 Απρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φυσικό Αέριο:Τα «κλειδιά» ανάπτυξης στην εποχή της ανοικτής αγοράς ενέργειας
Σε φάση ωριμότητας αναμένεται να περάσει σε ένα εύλογο χρόνο η αγορά ενέργειας στην Ελλάδα, όπου εκεί μόνο κάποιοι ισχυροί παίκτες θα μένουν ενεργοί. Αυτό επισήμανε ο μιλώντας στο Reporter.gr ο Γιάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (πρώην ΕΠΑ Αττικής) στο περιθώριο της συνέντευξης τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2018.

Όπως τόνισε η αγορά είναι, πλέον, άκρως απαιτητική, ανταγωνιστική κι ενδιαφέρουσα σε αυτή τη φάση, με την εφαρμογή  του μοντέλου - στόχου (target model). Όπως είπε βιώνει τη διαδικασία  της απελευθέρωσής της, τονίζοντας όμως ότι κρύβει πολύ περισσότερα οικονομικά ρίσκα από την αντίστοιχη των τηλεπικοινωνιών στην ανάλογη συγκυρία πριν χρόνια, καθώς τα μεγέθη είναι μεγαλύτερα.

Επιπλέον ο κ, Μητρόπουλος αναφερόμενος  στην αγορά  φυσικού αερίου, σημείωσε ότι  η έναρξη λειτουργίας του αγωγού ΤΑΡ το 2020 και η δυνατότητα απευθείας εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας βοηθούν την ανάπτυξη του ανταγωνισμού. Κι αυτό, γιατί όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο. Πλέον, μέσω του ΤΑΡ, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στις ελληνικές εταίρες εκτός από το αέριο της Κασπίας  στην αγορά της Ιταλίας για προμήθεια φυσικού αερίου. Επίσης, υπάρχει και η δυνατότητα προμήθειας φορτίων LNG μέσω Ρεβυθούσας, κάτι που το «βλέπει» η Φυσικό Αέριο.

Στο φόντο α η Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, που πλέον είναι υπό την «ομπρέλα» της ΔΕΠΑ (που αναμένεται να χωριστεί στα δύο, με το εμπορικό κομμάτι, όπου και η πρώην ΕΠΑ Αττικής, να πηγαίνει προς πώληση - το 50 % συν μία μετοχή – και  τις υποδομές να μένουν υπό τον έλεγχο του Δημοσίου) κινείται  έναν πολλαπλό στόχο, τη γεωγραφική εξάπλωση αλλά και την απόκτηση ισχυρών μεριδίων στην αγορά. Παράλληλα αναμένεται να ενισχύσει τις στρατηγικές της συνεργασίες, να προωθήσει νέα καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες καθώς τον ψηφιακό της  μετασχηματισμό. Έχοντας μια κληρονομιά 160 χρόνων στην ελληνική αγορά ενέργειας έχε βάλει πλώρη για 60.000 νέα συμβόλαια στο ηλεκτρικό ρεύμα και το αέριο το 2019

Όπως μάλιστα τόνισε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, το 2018 ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 163 εκατομμύρια ευρώ, οι πωλήσεις έφθασαν σε 3,3 εκατομμύρια μεγαβατώρες και τα καθαρά κέρδη σε 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Υπεγράφησαν 33.000 νέα συμβόλαια για ρεύμα και φυσικό αέριο. Έτσι σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί σήμερα 400.000 νοικοκυριά (εκ των οποίων οι 360.000 είναι πελάτες φυσικού αερίου και 40.000 ηλεκτρικής ενέργειας) και 9.000 επιχειρήσεις και βιομηχανικούς πελάτες ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφεται αύξηση 181% στα νέα συμβόλαια, 54% στον κύκλο εργασιών και 48% στα κέρδη. Οι επενδύσεις πέρυσι υπερέβησαν τα 12 εκατομμύρια ευρώ ενώ για εφέτος προγραμματίζονται 15,5 εκατομμύρια, κυρίως σε συστήματα πληροφορικής.

Ειδικά στο θέμα, της ψηφιακής μετάβασης, η εταιρία ποντάρει πολύ στις διαδικασίες τηλεμέτρησης. Επιπλέον αναμένεται να αναπτύξει τον τομέα υπηρεσιών για το λεγόμενο «έξυπνο σπίτι», ενώ είναι εξέλιξη συζητήσεις για στρατηγική συνεργασία με εταιρεία τεχνολογίας. Παράλληλα συνεχίζεται η συνεργασία με την Vodafone μέσω του δικτύου της οποίας έρχονται σχεδόν το ένα τρίτο των νέων συμβολαίων ρεύματος και φυσικού αερίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 17 Απρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.