ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ΔΕΗ, οι στρεβλώσεις και οι ευθύνες της πολιτείας

08:34 - 25 Απρ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ΔΕΗ, οι στρεβλώσεις και οι ευθύνες της πολιτείας
Η στρέβλωση που λαμβάνει χώρα με τη ΔΕΗ είναι ιστορική. Μια εταιρεία μονοπώλιο, με παρουσία στο 95% των ελληνικών νοικοκυριών, να φλερτάρει με τη χρεοκοπία και να παρουσιάζει τόσο κάκιστα αποτελέσματα. Τα ερωτήματα για τις (διαχρονικές) ευθύνες της πολιτείας έναντι των κάκιστων πολιτικών αναφορικά με τη ΔΕΗ, πολλά και καίρια.

Η Επιχείρηση, δημιουργήθηκε με το… αίμα και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού, γιγαντώθηκε μέσα στην κοινωνία, πρόσφερε (και προσφέρει) τα μέγιστα ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Άρα, το λιγότερο που έχει να κάνει η πολιτεία, είναι να προστατέψει αυτή την δημόσια περιουσία...

Μόνο που η ΔΕΗ, βρίσκονταν και βρίσκεται σε απολύτως... ερμαφρόδιτη κατάσταση. Τέτοια που όμοιά της ίσως δεν υπάρχει ούτε διεθνώς. Ανέκαθεν το κράτος (και κάθε κυβέρνηση) έκανε κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ, ενώ τη χρησιμοποιούσε ως μέσο πολιτικών εξυπηρετήσεων με «τυφλούς» διορισμούς, «παρκάρισμα» στη διοίκησή της ανθρώπων που είχαν αποτύχει στην επανεκλογή τους στη Βουλή κ.α.

Υπάρχουν κάποια καίρια ερωτήματα που ζητούν απάντηση για το πως έφτασε η ΔΕΗ στη σημερινή κατάσταση, στο διαφαινόμενο αδιέξοδο…

Γίνεται οι ανταγωνιστές να δικαιούνται να κόβουν την παροχή (ρεύματος ή αερίου) ενώ η ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική – με τις διαταγές της κυβέρνησης - «σκοτώνοντας» στην ουσία κάθε δυνατότητα εσόδου και κάθε διαπραγματευτικό της ατού;

Και όλα αυτά, μολονότι η ΔΕΗ εισήχθη στο χρηματιστήριο από το 2001, άρα της... ζητούνταν να «παίξει» με όρους χρηματιστηριακούς, να φέρνει ικανή κερδοφορία και ό,τι ευλόγως συνεπάγεται για μια επιχείρηση που μπαίνει σε χρηματιστηριακή αγορά και επιβάλλεται να λογοδοτεί στους μετόχους της.

Η ΔΕΗ χρησιμοποιήθηκε ως εισπρακτικός μηχανισμός (βλέπε ΕΕΤΗΔΕ και ΕΝΦΙΑ), ενώ εδώ και δεκαετίες έχει «φορτωθεί» να χρεώνει και το κόμιστρο για την ΕΡΤ αλλά και τα δημοτικά τέλη! Θα ήταν αρκετά μικρότερο, σχεδόν στο μισό, το… κόμιστρο της ΔΕΗ αν ήταν απαλλαγμένο από τις πρόσθετες, τρίτες χρεώσεις!

Αυτό, είναι εξαιρετικά σοβαρό γεγονός, δεδομένου ότι η... κουλτούρα των κακοπληρωτών διογκώθηκε και λόγω των ιδιαίτερα υψηλών λογαριασμών της ΔΕΗ (που είχε «προίκα» ΕΡΤ, Δήμο κ.λπ.). Είναι ασφαλώς πιο βατός ένας λογαριασμός για ένα νοικοκυριό 40 ή 45 ευρώ... καθαρό ρεύμα και εντελώς διαφορετικό να έρχεται 80 ή 90 ευρώ, μαζί με τις έτερες χρεώσεις.

Άλλωστε, δεν υπήρχε ούτε υπάρχει επιλογή να μπορεί κάποιος να πληρώνει μόνο το ρεύμα και να μην πληρώνει π.χ. τις κρατήσεις για την ΕΡΤ, παρ' ότι πιθανόν να το έπραττε αν μπορούσε. Ακόμη και εάν είναι κλειστό ένα διαμέρισμα πάλι μπαίνουν οι υπέρ τρίτων χρεώσεις! 

Η ΔΕΗ λοιπόν παλεύει να κρατηθεί μέσα σ’ ένα αφιλόξενο περιβάλλον που την υποχρεώνουν να πουλήσει μονάδες, να διώξει από πάνω της μερίδια ώστε να μην έχει δεσπόζουσα θέση, να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ είναι «εμποτισμένη» με τις βαθύτερες αρρώστιες του δημοσίου και της κομματοκρατίας! Και μέσα σ’ όλα αυτά, να πρέπει να φέρνει και κέρδη, τη στιγμή που έχει κάποια δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς! Παράνοια και παραλογισμός…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.