ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «περιπέτεια» των έξυπνων μετρητών, νέοι σχεδιασμοί και δίκτυα

08:55 - 27 Μαϊ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η «περιπέτεια» των έξυπνων μετρητών, νέοι σχεδιασμοί και δίκτυα
Τη ρευματοκλοπή αλλά και την ανάδειξη νέων υπηρεσιών προς τον καταναλωτή φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει ο ΔΕΔΔΗΕ με τις εφαρμογές των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ωστόσο το όλο εγχείρημα που είναι κομβικό για τη βιωσιμότητα και της ΔΕΗ καρκινοβατεί καθώς ο πιλοτικός διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει να γίνει είναι σε αδιέξοδο μετά τις προσφυγές ενδιαφερομένων στο ΣτΕ. Μάλιστα όπως αναφέρεται από την αγορά από την αρχή ο όγκος που είχε ζητήσει να εγκαταστήσει ο ΔΕΔΔΗΕ δεν ήταν και τόσο «πιλοτικός» και άρα απαιτείται άμεσα ανάληψη νέων πρωτοβουλιών προς επιτάχυνση των αποφάσεων.

Τούτων δοθέντων, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΔΕΔΔΗΕ έχει ξεκινήσει επαφές με επιχειρήσεις τεχνολογίας που είναι εξειδικευμένες στην εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων μέτρησης, ώστε να διερευνήσει την πιθανότητα σύμπραξης με ιδιώτη για την εγκατάσταση – διασύνδεση – αξιοποίηση των big data από τους νέους αυτούς μετρητές.

Σημειώνεται ότι περίπου 7,5 εκατομμύρια αναλογικά «ρολόγια» θα πρέπει όταν τελεσφορήσουν οι διαδικασίες να αντικατασταθούν αλλά κυρίως να υπάρξει μια νέα δομή που μέσα από τη συνδεσιμότητα συσκευών και κέντρων ελέγχου (μέσω είτε 5G ή άλλων συστημάτων )  θα αξιοποιεί τα δεδομένα και θα βλέπει πχ καταναλώσεις και θα αποφαίνεται για το αν υπάρχει ρευματοκλοπή αλλά και θα προτείνει προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των καταναλωτών.

Μια από τις εταιρίες που ενδιαφέρεται για το όλο σχέδιο είναι η εταιρία Schneider και κυρίως για την πλατφόρμα διασύνδεσης των μετρητών μεταξύ τους, την επεξεργασία των στοιχείων (big data analysis) κλπ.

Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται από το ΔΕΔΔΗΕ πέρα από το τεχνικό κομμάτι και  το ιδανικότερο επιχειρηματικό μοντέλο που θα επιτρέψει στην πρόσβαση σε πόρους χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο 1 δις. ευρώ και στα σχέδια ΔΕΗ και Διαχειριστή είναι η σύσταση θυγατρικής εταιρίας, στην οποία δεν αποκλείεται να μεταφερθούν ως περιουσιακά στοιχεία οι υφιστάμενοι μετρητές, προκειμένου με τον τρόπο αυτό να αναζητηθεί χρηματοδότηση για την εγκατάσταση των νέων συστημάτων

Συνολικά τα ευφυή συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος που εντάσσονται στην νέα ψηφιακή οικονομία και το ΙΟΤ μπορούν να δώσουν εξοικονόμηση δαπανών στον όμιλο της ΔΕΗ και θα ανεβάσουν φυσικά την υπεραξία των εγκαταστάσεων και του δικτύου διανομής.

Κομβικό το 5G

Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη των δικτύων 5G, καθώς είναι μια από τις εναλλακτιλές όπου μπορεί να πατήσει το δίκτυο και η κίνηση δεδομένων για τους έξυπνους μετρητές,  αποτελεί καταλύτη για την εμβάθυνση της ψηφιακής οικονομίας και συνεπώς για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Άλλωστε τα χαρακτηριστικά των δικτύων 5G, όπως οι υπερυψηλές ταχύτητες και η μεταφορά μεγάλου όγκου δεδομένων «κουμπώνουν» με τους έξυπνους μετρητές. Σε αυτό είναι κομβικό να προωθηθεί, όπως λένε παράγοντες της αγοράς, το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει το σύστημα αδειοδότησης των κεραιοσυστημάτων, αυστηροποιώντας και επιταχύνοντας παράλληλα τη διαδικασία, ώστε να διαμορφωθούν το συντομότερο δυνατό υπερσύγχρονες υποδομές δικτύων κινητών επικοινωνιών, απαραίτητη προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.