• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΕΛΠΕ: Εξωστρέφεια, ποιότητα και νέες δράσεις στις αγορές ΑΠΕ-φυσικού αερίου

13:26 - 07 Ιουν 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Tην ανάγκη εκσυγχρονισμού του μοντέλου εταιρικής διακυβέρνησης σε ό,τι αφορά μεταξύ άλλων την εκλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, την πρόσληψη των ανώτερων στελεχών μάνατζμεντ, την λειτουργία του ΔΣ, τον ρόλο του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου αλλά και την κατανομή των αρμοδιοτήτων επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ευστάθιος Τσοτσορός, μιλώντας σήμερα στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Εξέφρασε την ελπίδα οι αλλαγές να γίνουν στην έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί για την προσαρμογή της εταιρείας στα δεδομένα του νέου νόμου για τις Ανώνυμες Εταιρείες, εφόσον μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία των μετόχων ως προς τις αλλαγές, στη βάση σχετικής μελέτης που έχει ήδη ολοκληρωθεί.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον διαγωνισμό πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου των ΕΛΠΕ που ολοκληρώθηκε πρόσφατα χωρίς αποτέλεσμα, ο επικεφαλής του ομίλου τόνισε ότι από την πλευρά της διοίκησης η διαδικασία υπηρετήθηκε με επαγγελματισμό, ωστόσο οι αγοραστές δεν κατέβηκαν στο διαγωνισμό για λόγους που αφορούν τους ίδιους. Και σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα είπε ότι είναι θέμα που θα πρέπει να συζητήσουν οι μέτοχοι μεταξύ τους.

Μεταρρυθμίσεις και σταθερότητα

Σε σχέση με την προσπάθεια της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις ο κ. Τσοτσορός σημείωσε ότι παρά τις αντιξοότητες (επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και διεθνούς οικονομίας) και τα γεωπολιτικά ρίσκα  έχει πλέον διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχή κλίμα αισιοδοξίας για την Ελλάδα. «Ωστόσο, πρόσθεσε, βασική προϋπόθεση προκειμένου να καταστεί ελκυστικό το επενδυτικό περιβάλλον είναι η πολιτική σταθερότητα και η υλοποίηση συγκροτημένων μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της διαφθοράς, εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και του Φορολογικού συστήματος, αλλά και μείωσης της γραφειοκρατίας και του κόστους παραγωγής των Επιχειρήσεων».

«Η θετική πορεία και η ισχυρή θέση του Ομίλου ΕΛΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αποτυπώνονται, επίσης, στις βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις των Διυλιστηρίων και την αριστοποίηση εφοδιασμού, στα ιστορικά υψηλά παραγωγής και εξαγωγών που ανήλθαν στο 57% των συνολικών πωλήσεων, στη νέα μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 27% από το 2016, στις αυξημένες ταμειακές ροές λόγω και της επιτυχούς πώλησης της ΔΕΣΦΑ, στην ισχυροποίηση του ισολογισμού με τον καθαρό δανεισμό να περιορίζεται κάτω από €1,5 δισ. ευρώ και τον συντελεστή μόχλευσης στο 38%, επίπεδα που είναι τα χαμηλότερα μετά το 2009, αλλά και στην υψηλότερη διαχρονικά μερισματική απόδοση για τον Όμιλο» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Σιάμισιης και υπογράμμισε ότι σε σχέση με το 2017, τα Συγκρίσιμα EBITDA διαμορφώθηκαν πέρυσι στα €730 εκατ. ευρώ και τα συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη στα €296 εκατομμύρια. Κι όλα αυτά παρά το δυσμενές περιβάλλον όπως είπε.

Αναφερόμενος στην εσωτερική αγορά ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε στη σμίκρυνση της «πίττας». Όπως είπε «πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια πραγματικότητα όπου η αγορά θα είναι κάτω από το 50% σε σχέση  με πριν από λίγα χρόνια» Ως αντίδοτο σε αυτό προέταξε την επένδυση στην  ποιότητα, τη βελτίωση και  τον εξορθολογισμό στις διαδικασίες όλης της αλυσίδας και την επέκταση στις αγορές του εξωτερικού με συνεργασίες αυτόνομη ανάπτυξη.

ΔΕΠΑ και ΑΠΕ

Ως προς την ΔΕΠΑ στην οποία τα ΕΛΠΕ μετέχουν κατά 35% ο κ. Σιάμισιης ανέφερε ότι  την εταιρία ενδιαφέρει να έχει παρουσία με συνθήκη ελέγχου της εμπορικής δραστηριότητας. «Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και προβληματισμό αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται και ελπίζουμε να φανεί  σύντομα ποια θα είναι η επόμενη ημέρα» είπε κι επανέλαβε τη θέση του ομίλου ότι ενδιαφέρεται για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα όχι όμως από τη θέση του μειοψηφούντος μετόχου στη ΔΕΠΑ, αλλά από θέση που θα εξασφαλίζει τον έλεγχο της δραστηριότητας. Διευκρίνισε δε ότι το ενδιαφέρον του ομίλου αφορά την εμπορική δραστηριότητα και όχι τα δίκτυα.

Στις προτεραιότητες των ΕΛΠΕ όπως είπε περιλαμβάνονται ακόμη η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενώ για τη δραστηριότητα της ηλεκτροπαραγωγής τόνισε ότι η αγορά είναι άκρως προβληματική εξαιτίας μεταξύ άλλων και των προβλημάτων της ΔΕΗ και επανέλαβε πως αν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί δεν ήταν θυγατρικές μεγάλων ομίλων, δεν θα είχαν διατηρηθεί στη ζωή.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την διανομή μερίσματος ύψους 0,75 ευρώ ανά μετοχή, ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και το προμέρισμα ύψους 0,25 ευρώ που έχει διανεμηθεί. Το υπόλοιπο 0,5 ευρώ θα καταβληθεί τον Ιούλιο.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 15:32 - 07 Ιουν 2019
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman