ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ: Επέκταση των «καλωδίων» σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα

18:00 - 06 Ιουλ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΔΜΗΕ: Επέκταση των «καλωδίων» σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα
Επενδύσεις που φτάνουν τα 2 δισεκ ευρώ προγραμματίζει ο ΑΔΜΗΕ για την ενεργειακή διασφάλιση του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου. Όπως αναφέρθηκε την Πέμπτη στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, αναμένεται να προχωρήσουν τα έργα διασυνδέσεων με την ηπειρωτική Ελλάδα των Δωδεκανήσων και των νησιών του Β. Αιγαίου που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ της περιόδου 2020-2029 με συνολικό κόστος επένδυσης κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση των Δωδεκανήσων προϋπολογισμού 1,5 δισ. ευρώ θα γίνει μέσω του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κορίνθου το οποίο είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί το 2021, ενώ το σημείο σύνδεσης στα Δωδεκάνησα θα είναι στην Κω ή στη Ρόδο. Αντίστοιχα για τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι υπό μελέτη αν η διασύνδεση θα γίνει με τη Θράκη ή την Εύβοια (Αλιβέρι ή Λάρυμνα).

Πρόκειται για επενδύσεις που πολλαπλασιάζουν την αξία των παγίων του ΑΔΜΗΕ. Σύμφωνα με για εκτιμήσεις της διοίκησης  η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση της εταιρείας σήμερα είναι 1,3 δις ευρώ. Για το λόγο αυτό  ο πρόεδρος της εταιρίας ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Ιάσων Ρουσόπουλος προέβλεψε αύξηση της κερδοφορίας αλλά και της μερισματικής απόδοσης από το 2023 οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης.

Αναφορικά με τη διασύνδεση των Κυκλάδων επανέλαβε ότι επισπεύδεται η τέταρτη φάση που περιλαμβάνει τα νησιά Σαντορίνη, Μήλο, Φολέγανδρο, Σέριφο, Σίφνο και Κύθνο με στόχο να ολοκληρωθεί το 2022- 2023 αντί για το 2024 που ήταν ο προηγούμενος προγραμματισμός.

Για το σκοπό αυτό - σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα - οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν το Σεπτέμβριο και η κατακύρωση των συμβάσεων αναμένεται στις αρχές του 2020.

Τηλεπικοινωνίες

Παράλληλα, όπως επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, προχωρά μέσω της νέας θυγατρικής Grid Telecom που συστήθηκε στις αρχές του έτους, η διείσδυση στην αγορά τηλεπικοινωνιών με ενέργειες που θα περιλαμβάνουν και την εγκατάσταση πυλώνων κινητής τηλεφωνίας σε υποσταθμούς και πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Σε ότι αφορά τις τηλεπικοινωνίες στόχος της εταιρείας είναι να περάσει από το μοντέλο της μίσθωσης του δικτύου οπτικών ινών που εφαρμόζει σήμερα (νοικιάζοντας τα 2.500 χιλιόμετρα που ήδη κατέχει σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών) στην παροχή υπηρεσιών που θα περιλαμβάνουν τη μίσθωση γραμμών υπερυψηλών ταχυτήτων, την συνεγκατάσταση μεραιων καθώς και Data Centers.

Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι με τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις η εταιρεία αποκτά σημαντικό πλεονέκτημα στην αγορά τηλεπικοινωνιών των νησιών.

Το έργο της Κρήτης

Στο μεταξύ, ετέθη υπόψη το μετόχων το μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Ελλάδα, ένα έργο που συγκεντρώνει όπως αναφέρεται μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σημειώνεται ότι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και θα λύσει οριστικά το ενεργειακό πρόβλημα του νησιού. Μάλιστα είναι ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα στην ΕΕ και γιαυτό, όπως αναφέρεται από γνώστες του χώρου, έχει συγκεντρώσει και το ενδιαφέρον της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αλλά και εταιριών που παρέχουν εξοπλισμό.

 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.