ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Καθαρά κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο

09:12 - 18 Σεπ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Καθαρά κέρδη 19,9 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο
Τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου ανακοίνωσε σήμερα η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε., κάτοχος του 51% των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.

Πιο αναλυτικά:

  • Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ ΑΕ μετά από φόρους για το 1ο εξάμηνο 2019 (εξαιρώντας τις προβλέψεις καθώς και τις προβλέψεις στο κόστος μισθοδοσίας) διαμορφώνονται σε 38,2 εκ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,5 εκ. ευρώ (+7,0%) σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο ενώ τα Κέρδη προ Φόρων, Χρηματοοικονομικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 12,4 εκατ. ευρώ και ανήλθαν σε 89,8 εκατ. ευρώ. 
  • Τα Λειτουργικά Αποτελέσματα της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών για την περίοδο αυτή αντανακλούν τη συμμετοχή της κατά 51% στα κέρδη της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και ανέρχονται στα 19,9 εκατ. ευρώ.
  • Τα Λειτουργικά Έξοδα κατά το Α’ εξάμηνο ανέρχονται στις 175 χιλιάδες ευρώ και αντανακλούν δαπάνες που συνδέονται κυρίως με τη διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και τις Αμοιβές Προσωπικού. Ως αποτέλεσμα της ενεργής διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων τα χρηματοοικονομικά έσοδα ανήλθαν στις 172 χιλιάδες ευρώ και αντιστάθμισαν μέρος των Λειτουργικών Εξόδων της εταιρείας.
  • Τα Καθαρά Κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. ανήλθαν σε 19,9 εκατ. ευρώ και τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,086 ευρώ.
  • Τα Ταμειακά Διαθέσιμα της εταιρείας στις 30 Ιουνίου 2018 ανέρχονταν στα 26,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει τοποθετηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος που προσφέρει μέσο επιτόκιο 2,76%. Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε. δεν έχει χρέος.

Στη δήλωση του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μ. Μανουσάκης τονίζει:

«Κατά την ανάληψη την καθηκόντων μας θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα την επίσπευση και έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ΑΔΜΗΕ. Αυτό με την σκληρή δουλειά όλων στην Εταιρία το κάναμε πράξη. Τώρα είναι η ώρα για την επόμενη πρόκληση - την ισχυροποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εταιρίας. Είμαστε πεπεισμένοι, πως με τις κατάλληλες ενέργειες που ήδη υλοποιούνται και την ενεργή συμμετοχή του δυναμικού του ΑΔΜΗΕ, και αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί.»

Προοπτικές

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών αναμένει ότι η ευνοϊκή τάση του πρώτου εξαμήνου θα διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η έγκαιρη υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του 2019, σε συνδυασμό με την ομαλή εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής από τη θυγατρική «Αριάδνη Interconnection», επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ρυθμιστική περίοδο, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί.

Η ΑΔΜΗΕ Α.Ε. στο πλαίσιο της χάραξης νέων στρατηγικών αναχρηματοδότησης έχει εξασφαλίσει τα απαραίτητα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των επιχειρησιακών και επενδυτικών αναγκών της για τα επόμενα χρόνια. Διαθέτει δε ένα πλήρως διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο δανείων, το οποίο σε συνδυασμό με την ενεργή διαχείριση ταμειακών διαθεσίμων ενισχύει το χρηματοοικονομικό προφίλ της ώστε να εφαρμόσει από θέση ισχύος το φιλόδοξο επενδυτικό της πρόγραμμα.

Ο εξορθολογισμός των λειτουργικών και χρηματοδοτικών δαπανών αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες των δυο τελευταίων ετών. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν υλοποιηθεί προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης, καθώς και αναχρηματοδότηση του υπάρχοντος δανεισμού, αλλά και νέα χρηματοδότηση με ευνοϊκότερους όρους.

Το όφελος από το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2018 υπολογίζεται σε περίπου 8,8 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το όφελος από το Πρόγραμμα Οικειοθελούς Αποχώρησης του 2019 υπολογίζεται σε περίπου 5,4 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση. Το συνολικό όφελος για την Εταιρία, το οποίο θα αποτυπώνεται σταδιακά στα αποτελέσματα των επόμενων χρήσεων, θα φτάσει αθροιστικά τα περίπου 14 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση, μη λαμβάνοντας υπόψη το κόστος μισθοδοσίας των νέων υπαλλήλων που θα προσληφθούν, το οποίο θα είναι ωστόσο μειωμένο.

Σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά έξοδα, καθώς και την ενεργή διαχείριση των χρηματικών διαθεσίμων, παρουσιάζεται σαφής βελτίωση των Καθαρών Χρηματοοικονομικών Δαπανών το 1ο εξάμηνο του 2019 σε 2 εκ. ευρώ, από 6,1 εκ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο (εξαιρώντας την θετική επίδραση των 2 εκ. ευρώ στα χρηματοοικονομικά έσοδα, από προεξόφληση απαιτήσεων για το έργο του Πολυπόταμου).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.