ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεμελίωσε το νέο εργοστάσιο ενέργειας της Mytilineos Κύριο

17:13 - 02 Οκτ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεμελίωσε το νέο εργοστάσιο ενέργειας της Mytilineos
Παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θεμελιώθηκε σήμερα η νέα βιομηχανική επένδυση του Ομίλου Μυτιληναίος, ύψους 350 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων της κατασκευής του νέου εργοστασίου της Mytilineos,ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο προς τον επιχειρηματικό κόσμο να εμπιστευτεί ξανά τη χώρα ως επενδυτικό προορισμό.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, είπε οτι "η νέα βιομηχανική επανάσταση ή θα είναι πράσινη, ή δεν θα υπάρξει" και τόνισε ότι το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2021, ενώ παράλληλα συντάχθηκε με όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα. Ο κ. Μυτιληναίος δήλωσε επίσης ότι μέχρι το 2030 και πολλές άλλες μονάδες του Ομίλου στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ τόνισε ότι για την ανάπτυξη της χώρας χρειάζεται εκτόξευση της βιομηχανίας και της καινοτομίας. Δεσμεύτηκε οτι ο Όμιλος Μυτιληναίος συντάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης για την απανθρακοποίηση της χώρας μέχρι το 2028, ενώ επισήμανε ότι η Mytilineos συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα και στηρίζει την προσπάθεια για καθαρές πολιτικές ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης 53 χρόνια πριν είχε εγκαινιάσει το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος το οποίο ανήκει στον Όμιλο Μυτιληναίος, ένα έργο που εμπνεύστηκε και θεμελίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Παράλληλα, τόνισε ότι θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του εργοστασίου της Mytilineos και 40 κατά τη λειτουργία του. Ακόμη, εξήγγειλε ότι θα εκπονηθεί από την κυβέρνηση ειδικό master plan για τη Δ. Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, ώστε οι περιοχές αυτές απαλλαγμένες από το λιγνίτη να μετατραπούν σε πόλους έλξης επενδύσεων.

Η κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι συμβατή με τρεις κεντρικές πολιτικής της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό: απολιγνιτοποίηση, άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας λόγω των ακριβών εισαγωγών ενέργειας. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η Ελλάδα έχασε ευκαιρίες να εκσυγχρονιστεί εξαιτιίας της δαιμονοποίησης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την ομιλία του, λέγοντας ότι όλοι πρέπει να συνεργαστούμε και να μείνουμε πιστοί στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» και ότι από το νέο πρότυπο ανάπτυξης η βιομηχανία δεν μπορεί να απουσιάζει.

Στην τελετή έδωσε το "παρών" και ο Διευθύνων Σύμβουλος της General Electric Power Europe, Michael Rechsteiner ο οποίος υπογράμμισε ότι ο Άγιος Νικόλαος θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς. Όταν θα λειτουργήσει θα ενισχύσει το σύστημα με 826 MW με θερμική απόδοση 63% δημιουργώντας το πιο ισχυρό και αποδοτικό εργοστάσιο στη χώρα.

«Πιστεύουμε ότι το αέριο θα παίξει ουσιαστικό ρόλο για αξιόπιστη ηλεκτρική ενέργεια στις επόμενες δεκαετίες και θα είναι καθοριστικό για τις προσπάθειες περαιτέρω αποανθρακοποίησης», ανέφερε ο Rechsteiner.

Ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του Ομίλου, Ντίνος Μπενρουμπής είπε στην ομιλία του ότι "το νέο εργοστάσιο αποτελεί τη φυσική εξέλιξη της στρατηγικής μας" και πρόσθεσε ότι "η Mytilineos είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης παραγωγός με 1,2GW θερμικών μονάδων και 225 MW ΑΠΕ που καλύπτουν το 15% της ενεργειακής ζήτησης. Με το νέο εργοστάσιο η Mytilineos θα ξεπεράσει τα 2GW και μαζί με τις ραγδαία αυξανόμενες μονάδες ΑΠΕ θα συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και στις εξαγωγές ενέργειας προς τις γειτονικές.

Στην τελετή θεμελίωσης παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, οι κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καθώς και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 18:20 - 02 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.