ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos: Εθνικός αναπτυξιακός «πιλότος» το ενεργειακό – βιομηχανικό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας Κύριο

10:47 - 03 Οκτ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Mytilineos: Εθνικός αναπτυξιακός «πιλότος» το ενεργειακό – βιομηχανικό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας
Ένα εγχειρίδιο για το πώς πρέπει να διαμορφωθεί το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας έχει «συντάξει» στο πεδίο η Mytilineos στο ενεργειακό – βιομηχανικό κέντρο Αγ. Νικολάου Βοιωτίας. Πατώντας στης σύγχρονη οικονομική ιστορία της χώρας, αντιλαμβανόμενη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της ελληνικής παραγωγής η Mytilineos αξιοποιεί διεθνείς συνεργασίες και δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής ενέργειας της χώρας αλλά και το μεγαλύτερο βιομηχανικό συγκρότημα με αιχμή την παραγωγή αλουμίνας, αλουμινίου και ηλεκτρικής ενέργειας. Κι όλα αυτά στηρίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της αλλά και ανοίγοντας δρόμο στον «πράσινο» μετασχηματισμό της Ελληνικής οικονομίας.

Χτες λοιπόν παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θεμελιώθηκε η νέα βιομηχανική επένδυση του Ομίλου Μυτιληναίος, ύψους 350 εκατ. ευρώ που αφορά στην κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας.

Αυτό είναι ένα ακόμη βήμα στον καμβά της Mytilineos που έχει να κάνει με την εστίαση σε καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά και στη βέλτιστη αξιοποίηση του «καύσιμου – γέφυρα», του φυσικού αερίου, που τα επόμενα περίπου 10 χρόνια θα είναι εκείνο που θα τραβήξει το «κάρο» της μετάβασης στη μετά – λιγνίτη εποχή.  Σημειώνεται ότι το ενεργειακό κέντρο της Mytilineos έχει συνολική ισχύ 1428 MW με καύσιμο το φυσικό αέριο. Ουσιαστικά αποτελεί άλλο ένα βήμα στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας οραματικής πολιτικής της Mytilineos, η οποία ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της εταιρίας Ευάγγελο Μυτιληναίο το 2018.

Επίσης η νέα μονάδα, που θα είναι έτοιμη το 2021, με εγκατεστημένη ισχύ 826MW είναι η μεγαλύτερη στο ελληνικό ενεργειακό σύστημα (η αντίστοιχη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη αποτελείται από δύο στροβίλους) με μια από τις μεγαλύτερες θερμικές αποδόσεις (σχέση κατανάλωσης αερίου προς παραγόμενη ενέργεια) στην Ευρώπη (63%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι η πιο καινούρια αλλά και η πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου στην Ευρώπη, σε μια χρονική συγκυρία ιδιαίτερα ευνοϊκή για το φυσικό αέριο, με δεδομένο ότι είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Ο σταθμός θα έχει ως βασικό προμηθευτή την General Electric, θα έχει αεριοστρόβιλο τεχνολογίας class H, με θερμική απόδοση μεγαλύτερη από 63%, γεγονός που θα τον καθιστά τον πιο αποδοτικό στην Ευρώπη, αυτή τη στιγμή.

Η νέα βιομηχανική επανάσταση και το περιβάλλον

«Η νέα βιομηχανική επανάσταση αν δεν είναι πράσινη, δεν θα υπάρξει. Και η ελληνική οικονομία χρειάζεται την εκτόξευση της βιομηχανίας. Χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται την έρευνα και καινοτομία» τόνισε χτες ο πρόεδρος της εταιρίας Ευάγγελος Μυτιληναίος δίνοντας το στίγμα της πορείας που ακολουθεί η εταιρία του αλλά και που θα πρέπει να οδεύσει η χώρα.

Η κατασκευή του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο είναι συμβατή με τρεις κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι η απολιγνιτοποίηση, το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας και ο περιορισμός της οικονομικής αιμορραγίας λόγω των ακριβών εισαγωγών ενέργειας. «Όλοι πρέπει να συνεργαστούμε και να μείνουμε πιστοί στο σύνθημα «ανάπτυξη για όλους και ότι από το νέο πρότυπο ανάπτυξης η βιομηχανία δεν μπορεί να απουσιάζει» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Το πράσινο αποτύπωμα της Mytilineos

Είναι χαρακτηριστικό ότι  χτες ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι η εταιρία Mytilineos θα εντείνει το πράσινό της αποτύπωμα. «Μέχρι το τέλος του 2030, ο Τομέας της Μεταλλουργίας της εταιρείας, η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδας και άλλες μονάδες της εταιρείας στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ, μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό βιομηχανικό αποτύπωμα» σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Μάλιστα, ήδη, στο συγκρότημα παραγωγής αλουμίνας και αλουμινίου του Αγίου Νικολάου οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης είναι συνεχείς, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης πέρα από το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ της εταιρίας που φτάνει τα 200 MW σχεδιάζει κι άλλες αντίστοιχες επενδύσεις. Άλλωστε πεποίθηση της εταιρίας είναι ότι η αλματώδης πρόοδος που γίνεται στις ΑΠΕ αλλά και η προσπάθεια για αναβάθμιση των συστημάτων αποθήκευσης, όπου μάλιστα ο ρόλος του αλουμινίου μπορεί να αναδειχθεί σε κομβικό, θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Άκουσα με προσοχή την ομιλία σας στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα και ειδικότερα τη νέα εθνική στρατηγική, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας θα ενισχυθεί και από 20% που είναι ο στόχος σήμερα, θα φτάσει το 35% ο 2030. Ο στόχος που θέσατε», είπε ο κ. Μυτιληναίος στον κ. Μητσοτάκη, «δεν είναι απλώς φιλόδοξος. Είναι αναγκαίος και σας συγχαίρω για την αποφασιστικότητα σας. Αυτή πρέπει να είναι η εθνική μας γραμμή. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε και δεσμεύτηκε:

«Δράττομαι της ευκαιρίας για να δηλώσω ενώπιον σας ότι η Mytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια. Και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη».

Η πορεία του αλουμινίου

Παράλληλα με τις κινήσεις στο πεδίο της παραγωγής ενέργειας όπου η Mytilineos είναι στην πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων παραγωγών η εταιρία εξετάζει τις κινήσεις της στο πεδίο του αλουμινίου. Έχοντας όπλο το ότι είναι καθετοποιημένη και με πλήρως εξορθολογισμένο το κόστος παραγωγής κοιτά «στα μάτια τον ανταγωνισμό». Πρόσφατα μάλιστα επωφελήθηκε από το περιορισμό παραγωγής λόγω περιβαλλοντικών θεμάτων ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια διεθνώς στη Βραζιλία, κίνηση που υπερδιπλασίασε τις τιμές αλουμίνας, λόγω της δυνατότητας να έχει  πρόσβαση σε βωξίτες, παραγωγή αλουμίνας και βέβαια αλουμινίου. Πλέον στα πλάνα της εταιρίας είναι η δημιουργία μιας νέας μονάδας για αλουμίνιο στον ίδιο χώρο. Είναι μια επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θα δημιουργήσει 200 θέσεις εργασίας για την οποία οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην αρχή του επόμενου έτους.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πέρα από τις συνδυαζόμενες λειτουργίες, ενέργεια, αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας με όρους προστιθέμενης αξίας, στήριξη καινοτομίας και νέων Ελλήνων επιστημόνων, αυτό που καθιστά το συγκρότημα της Mytilineos πρότυπο είναι ο σεβασμός στην περιβαλλοντική ισορροπία. Ειδικά με τη νέα μονάδα παραγωγής ρεύματος γίνεται άλλο ένα βήμα για το σεβασμό του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 03 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.