ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΡ: «Σχολείο» στελεχών για την αγορά ενέργειας

11:07 - 17 Δεκ 2019 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΑΡ: «Σχολείο» στελεχών για την αγορά ενέργειας
Η ολοκλήρωση του αγωγού ΤΑΡ πέρα από τη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας προσέθεσε και μια σειρά από υπεραξίες σε τοπικές κοινωνίες και επιχειρήσεις της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, με την εμπειρία που έδωσε σε εργαζόμενους αλλά και με την εδραίωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στήριξε τη βελτίωση δεξιοτήτων πολλών εργαζομένων που πλέον έχουν γίνει περιζήτητα στελέχη στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

«Πολλοί απόφοιτοι του μεταπτυχιακού μας ‘Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου’, που χορηγεί ο TAP, βρήκαν άμεση απασχόληση – κάποιοι πριν ακόμη την αποφοίτησή τους – ως στελέχη σε εταιρείες υδρογονανθράκων (ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ κ.ά.), κάτι που υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης του TAP στο πρόγραμμά μας» δηλώνει ο κ. Ευάγγελος Σίσκος, Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών της Σχολής Οικονομικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Διευθυντής του προγράμματος.

Το πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται είναι το ελληνο-αζέρικο Διεθνές Διιδρυματικό-Διατμηματικό κοινό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Διαχείριση και μεταφορά φυσικού αερίου και πετρελαίου» (ή Petroleum oil and gas management and transportation, M.Sc. MOGMAT), τους σπουδαστές του οποίου στηρίζει ο TAP χρηματοδοτώντας τμήμα των διδάκτρων τους.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο TAP χρηματοδοτεί δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στον τομέα της ενέργειας, ενώ στηρίζει και το πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης «Τεχνολογία Φυσικού Αερίου» που προσφέρει δωρεάν το παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος.

Συνολικά 138 σπουδαστές έχουν φοιτήσει στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διαχείριση και Μεταφορά Φυσικού Αερίου και Πετρελαίου», από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 μέχρι σήμερα. Και η επιδότηση των διδάκτρων που χρηματοδότησε ο TAP ήταν ιδιαίτερα σημαντική για να μπορέσουν οι φοιτητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του M.Sc. MOGMAT στην πόλη της Καστοριάς, η οικονομία της οποίας ενισχύεται από την παρουσία των σπουδαστών.

Σύμφωνα με την κοινοπραξία του αγωγού, σκοπός των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί ο TAP σε ανώτατα ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας είναι η καλλιέργεια εξειδικευμένων δεξιοτήτων σε σπουδαστές, αποφοίτους ή και επαγγελματίες σε ό,τι αφορά τον τομέα του φυσικού αερίου και της ενέργειας γενικά. Με απώτερο στόχο να διευρυνθούν οι ορίζοντες και οι επαγγελματικές τους προοπτικές, με μειωμένο ή και μηδενικό κόστος για τις οικογένειές τους.

Για τους λόγους αυτούς ο TAP, όπως αναφέρεται, έχει επιλέξει την εκπαίδευση ως έναν από τους 4 στρατηγικούς άξονες δράσεών του στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της βόρειας Ελλάδας από όπου διέρχεται. Και για την υλοποίηση των σχετικών πρωτοβουλιών, συνεργάζεται με καταξιωμένους εταίρους – όπως το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το ΕΚΕΤΑ και άλλοι φορείς.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι με στόχο να καλύψει ένα σημαντικό επιστημονικό και τεχνοκρατικό κενό και να απαντήσει σε μία ουσιαστική ανάγκη της εγχώριας αγοράς εργασίας για τα λεγόμενα «υψηλών προσόντων επαγγέλματα», ο TAP χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα που εστιάζουν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων αιχμής και τη δημιουργία εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού/επαγγελματιών/στελεχών. Ανθρώπων δηλαδή που εκπαιδεύονται εντός συνόρων (και όχι στο εξωτερικό που σημαίνει επιπλέον κόστος, συχνά απαγορευτικό για κάποιες οικογένειες) σε νέες, καινοτόμες τεχνολογίες στον κομβικό τομέα της Ενέργειας. Και στους οποίους ανοίγονται σημαντικές επαγγελματικές ευκαιρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.