ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στόχος 4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας- Μεγαλόπολης

17:46 - 17 Ιαν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στόχος 4,4 δισ. ευρώ για την απολιγνιτοποίηση Δυτικής Μακεδονίας- Μεγαλόπολης
H διυπουργική επιτροπή για το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών συνεδρίασε την Παρασκευή και σχεδίασε την πορεία απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Στη διυπουργική υπό τον υπουργό Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης. Όπως επισημάνθηκε μετά το τέλος της σύσκεψης σκοπός είναι να υπάρξει «ένα πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η διυπουργική επιτροπή θα έχει έτοιμο στα τέλη του Ιουνίου το μάστερ πλαν για τη διαχείριση του ζητήματος της απολιγνιτοποίησης, που ουσιαστικά θα ξεκινήσει από το 2021 και θα υλοποιηθεί σε δύο χρονικές περιόδους κατά τις οποίες θα διατεθούν εθνικοί, κοινοτικοί και ιδιωτικοί πόροι για την ανακούφιση των λιγνιτικών περιοχών.

Για το ζήτημα της χρηματοδότησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας είπε πως υπάρχουν προσβάσεις σε κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και Πακέτο Γιούνκερ) με την Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει ποσά της τάξης των 3,7 με 4,4 δισ. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για φέτος, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, το μπάτζετ είναι περιορισμένο και θα διατεθούν μόνο πόροι από το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκατ. ευρώ και το Πράσινο Ταμείο 60 εκατ. ευρώ. Από το 2021 θα αρχίσει η απορρόφηση των κονδυλίων που αναφέραμε παραπάνω.

Στη διυπουργική συμμετείχε και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα, η οποία συνεχάρη την κυβέρνηση για την «τολμηρή» απόφασή να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες. Η ίδια περιέγραψε ότι στο πλαίσιο του Green Deal της Κομισιόν δημιουργείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές με συνολικό κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες περιφέρειες της Ε.Ε. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργήσει από το 2021, ωστόσο, δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά τα χρήματα προορίζονται για την Ελλάδα. Τόνισε πάντως πως έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα κριτήρια και δείκτες ανάλογα με την ένταση της λιγνιτικής εργασίας, τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων καθώς και με κοινωνικά κριτήρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:50 - 17 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.