ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ: Μπούσουλας ηλεκτροκίνησης σε δήμους, e-σκουτερ και e-αυτοκίνητα σε βουλευτές

08:10 - 21 Ιαν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΠΕΝ: Μπούσουλας ηλεκτροκίνησης σε δήμους, e-σκουτερ και e-αυτοκίνητα σε βουλευτές
Σειρά μέτρων, πέρα από τα οικονομικά κίνητρα, για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης έχει στα σκαριά ή και ήδη υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χτες στο Ecomobility Conference που πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε διαδικασία εκπόνησης εγχειριδίου ανάπτυξης έξυπνων και πράσινων πόλεων με παραλήπτες τους δήμους που θα εξειδικεύει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, ώστε να συμμετάσχουν πιο ενεργά στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και ευρύτερα στην προώθηση μοντέλων βιώσιμης κινητικότητας στις ελληνικές πόλεις.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις δυνατότητες σύνδεσης του τουριστικού προϊόντος της χώρας με την ηλεκτροκίνηση. «Στα νησιά τα ηλεκτροκίνητα οχήματα (αυτοκίνητα, ποδήλατα, σκούτερ) δεν αντιμετωπίζουν ζήτημα αυτονομίας. Αξίζει να προστεθεί στο brand των νησιών η καθαρή μετακίνηση», τόνισε ο υπουργός.

Επανέλαβε ότι σχεδιάζονται κίνητρα (οικονομικά και στο επίπεδο της χρήσης) για τα ηλεκτρικά οχήματα με έμφαση στα εταιρικά αυτοκίνητα και τις δημοτικές συγκοινωνίες αλλά και συνολικά. «Καθιστούμε», είπε, «την οικολογική μετακίνηση πιο προσιτή στο μέσο Έλληνα εντός και εκτός πόλεων».

«Πρώτα εμείς αλλάζουμε» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και προσέθεσε ότι «ήδη έχουν δοθεί 30 ηλεκτρικά οχήματα στη Βουλή, ενώ έχουν διατεθεί ηλεκτρικά ποδήλατα και σκούτερ στους υπαλλήλους του ΥΠΕΝ».

«Οι μεταφορές είναι υπεύθυνες για το 1/5 των αερίων του θερμοκηπίου. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα αποτυπώνει την αντίληψη για μείωσή τους αλλά και αναμένεται να φέρει επενδύσεις στα 44 δισ. ευρώ» είπε ο κ. Χατζηδάκης που παραδέχτηκε ότι στην ηλεκτροκίνηση η Ελλάδα είναι πολύ πίσω, με μόλις 315 πωληθέντα ηλεκτροκίνητα πέρυσι έναντι του 10% των πωλήσεων, που είχε την ίδια χρονιά η ΕΕ. «Το 2030, το 30% των νέων οχημάτων θα αφορά υβριδικά και plug in οχήματα» τόνισε σε σχέση με τον επιθυμητό στόχο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:21 - 21 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.