• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΥΠΕΝ: Πώς θα προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στην ενέργεια το 2020

16:04 - 23 Ιαν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Διαρθρωτικές αλλαγές και αποκρατικοποιήσεις, «πράσινες» δράσεις και πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική», είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κωστής Χατζηδάκης στην ομιλία του στο συνέδριο Energy Athens Dialogues.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε γρήγορα και στο πνεύμα της Ευρώπης, υιοθετώντας με θάρρος τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές», σημείωσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι εμπροσθοβαρής».

Αποκρατικοποιήσεις

Αναλύοντας τον πρώτο άξονα, σημείωσε πως «στο ΥΠΕΝ αντιστοιχούν τα 2/3 των αποκρατικοποιήσεων που σχεδιάζει η κυβέρνηση». «Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσει άμεσα η απελευθέρωση της αγοράς, με την έναρξη λειτουργίας του Target Model», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη ΔΕΗ, επισήμανε, όπως αναφέρεται στο ΑΜΠΕ, πως με τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο για την επιχείρηση, επετεύχθη η οικονομική διάσωση της. «Με το νομοσχέδιο του Δεκεμβρίου, με το οποίο καταργήθηκε η μονιμότητα των νεοεισερχομένων και των υψηλόβαθμων στελεχών, δίνεται στην επιχείρηση η ευελιξία ώστε να προσαρμοστεί γρήγορα στα νέα δεδομένα» υπογράμμισε.

Ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως η ΔΕΗ έχει ήδη ανακοινώσει τα πρώτα σχέδια συμπράξεων με ιδιώτες για νέα έργα ΑΠΕ, ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες σημαντικές ανακοινώσεις. Παράλληλα, θα προχωρήσει η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, που θα βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό του Διαχειριστή.

«Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διακοψιμότητα, τον μεταβατικό μηχανισμό ευελιξίας και τον μόνιμο μηχανισμό επάρκειας ισχύος, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, αλλά και των νοικοκυριών», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι εντός του 2020 θα ιδιωτικοποιηθεί περαιτέρω ο ΑΔΜΗΕ.

Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει ο διαγωνισμός για ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνει το ίδιο και για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας «θα διαψεύσουμε τις κακές γλώσσες, που μιλούσαν για καθυστέρηση» σημείωσε, προσθέτοντας πως «τους αμέσως επόμενους μήνες θα δρομολογηθεί και η παραχώρηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Καβάλα».

Όσον αφορά τη ΛΑΡΚΟ, ανέφερε ότι «σύντομα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για τη διεξαγωγή διαγωνισμού εκχώρησης των περιουσιακών στοιχείων της βιομηχανίας σε δύο “πακέτα”, τα οποία θα μπορεί να αναλάβει ο ίδιος επενδυτής, ελεύθερα πλέον βαρών». «Η κίνηση αυτή γίνεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία, τόσο για το νικέλιο όσο και για το κοβάλτιο», τόνισε.

«Πράσινες» δράσεις

Στο πλαίσιο επίτευξης των στόχων του ΕΣΕΚ, «αναμένεται να κινητοποιηθούν επενδύσεις άνω των 40 δισ. ευρώ την επόμενη 10ετία» σημείωσε ο ΥΠΕΝ, επαναλαμβάνοντας πως «οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν έως το 2023, ενώ για την προσαρμογή των λιγνιτικών περιοχών θα αξιοποιηθούν ήδη από εφέτος 190 εκατ. ευρώ, από το τέλος λιγνίτη και το Πράσινο Ταμείο. Από το 2021, για τη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, θα αξιοποιηθούν κονδύλια από 3,7 έως 4,4 δισ. ευρώ, μέσω των πόρων της Ε.Ε. για την προσαρμογή των ευρωπαϊκών περιοχών που πλήττονται από την ενεργειακή μετάβαση».

Η κυβέρνηση προωθεί, επίσης, την υλοποίηση νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, μέσω των οποίων θα αρθεί η ηλεκτρική απομόνωση σχεδόν όλων των ελληνικών νησιών. «Μέσα στο επόμενο 6μηνο θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, για τη θέσπιση πλαισίου για την ηλεκτροκίνηση, με στόχο το 2030 ένα στα τρία νέα οχήματα να είναι ηλεκτρικό» διευκρίνισε.

«Για τις ΑΠΕ», σύμφωνα με τον υπουργό, «αναμένεται εντός του Φεβρουαρίου να έρθει στη Βουλή σχέδιο νόμου, μέσω του οποίου θα αντικατασταθεί η άδειας παραγωγής με μία δήλωση καταχώρισης», ενώ «θα υπάρξει περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, με αυτοματοποιημένο έλεγχο των δικαιολογητικών σε όλα τα στάδια».

Ενεργειακή πολιτική

«Βασική προτεραιότητα είναι ο αγωγός EastMed. Σε αυτό το πλαίσιο, τους αμέσως επόμενους μήνες θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η διακρατική συμφωνία, ενώ θα προχωρήσει άμεσα η έναρξη εκπόνησης της μελέτης σκοπιμότητας. Είναι σταθερή η δέσμευση των εμπλεκόμενων χωρών να προχωρήσει το έργο, η οποία σύντομα θα συνοδευθεί και από τις αντίστοιχες οικονομικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, για την ωρίμανσή του», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται και η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Κρήτης, η οποία μεταξύ άλλων θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της Κύπρου. Την ίδια στιγμή, σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του IGB, ενώ εντός του έτους θα ξεκινήσουν και επίσημα οι παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του ΤΑΡ.

«Στηρίζουμε το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, για το οποίο πιστεύουμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και από άλλους επενδυτές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα αποτελούν επίσης οι έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, «η Ελλάδα συνέβαλε από την πλευρά της ώστε να εξελιχθεί σε μόνιμο οργανισμό το EastMed Gas Forum. Αν και θα μπορούσε να συμμετάσχει και η Τουρκία, με τις ενέργειές της αυτοαποκλείεται, καθώς συμπεριφέρεται ως κατά συρροή παραβάτης του διεθνούς δικαίου».

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman