ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευ.Μυτιληναίος: Με μεγαλύτερη ένταση το ευρωπαϊκό σχέδιο για το κλίμα

21:19 - 08 Απρ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ευ.Μυτιληναίος: Με μεγαλύτερη ένταση το ευρωπαϊκό σχέδιο για το κλίμα
Μετά το πέρας της κρίσης, η ΕΕ θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την υλοποίηση του σχεδίου για το κλίμα και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Αυτό τόνισε άλλων ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου MYTILINEOS, Ευάγγελος Μυτιληναίος, κατά την τοποθέτησή του στο πλαίσιο της διαδικτυακής δημόσιας συζήτησης που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών «Η πανδημία και οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας - Η επόμενη ημέρα».

Σε σχέση με την εγχώρια αγορά ενέργειας, ο κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι λειτουργεί άψογα. «Η επάρκεια είναι πλήρης σε ηλεκτρικό ρεύμα και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο και προϊόντα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι «για πρώτη φορά είναι τόσο κοντά στην αγορά».

Ο επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς και βιομηχανικούς Ομίλους στη χώρα έδωσε έμφαση στο τι σημαίνει η κρίση για τη βιομηχανία αλλά και στην κρίση προσφοράς που αντιμετωπίζει. «Η καθήλωση της ζήτησης είναι σε ποσοστά ανήκουστα, σε τόσο μικρό διάστημα. Δεν έχει προηγούμενο. Βλέπουμε επιχειρήσεις να κινδυνεύουν με αφανισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι για την κατάσταση αυτή ευθύνονται «τελείως εξωγενείς παράγοντες. Η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων είναι σε survival mode. Το πρώτο που κοιτάμε είναι η προστασία των εργαζομένων» ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος και πρόσθεσε: «Χωρίς ωραιοποίηση, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την καθίζηση της ζήτησης και την καθήλωση των παραγωγικών μονάδων είναι πρωτοφανής, ενώ προειδοποίησε ότι μπορεί το δεύτερο τρίμηνο του έτους να δούμε μια καθίζηση του ΑΕΠ που θα ξεπερνά το 20%. Τέτοιες εξελίξεις «δεν υπάρχουν ακόμη και σε καιρό πολέμου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Εμείς που μεγαλώσαμε μέσα από τον κύκλο των commodities ξέρουμε ότι υπάρχει πάτος. Αλλά για να ζήσεις την άνοδο, πρέπει να έχεις επιβιώσει», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

Απέδωσε δε τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, τονίζοντας ότι αντέδρασε απείρως καλύτερα από τις κυβερνήσεις άλλων χωρών, «γι’ αυτό έχουμε και τα αποτελέσματα που έχουμε».

«Οι χώρες προέταξαν την υγειονομική στήριξη παρά την οικονομική. Όμως, σιγά σιγά φαίνεται το τέλος της κρίσης, που δεν ξέρουμε πότε θα έρθει, έχει μέλλον. Άρα αρχίζουν τώρα οι επιπτώσεις στην οικονομία».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 21:29 - 08 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.