ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγνιτικές μονάδες: Επιφυλάξεις Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης

20:21 - 22 Απρ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Λιγνιτικές μονάδες: Επιφυλάξεις Περιφερειάρχη Δ.Μακεδονίας για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης
Την επιφύλαξη του σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο ενεργοποίησης του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης για την χρηματοδοτική περίοδο 2021 - 2027, εκφράζει με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γεράσιμο Θωμά και τον Συντονιστή της Επιτροπής για την Απολιγνιτοποίηση Κωνσταντίνο Μουσουρούλη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Γιώργος Κασαπίδης τονίζει ότι η Ελλάδα «θα λάβει μόλις 294 εκ. από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 4% των διαθέσιμων πόρων» του εν λόγω ταμείου, ενώ επισημαίνει ότι «δεν επιβραβεύεται η πολιτική της επιταχυνόμενης απεξάρτησης που προωθεί η Ελλάδα».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ζητά, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, να ληφθεί υπ' όψιν ο βαθμός εξάρτησης των τοπικών οικονομιών από τη λιγνιτική δραστηριότητα και η ταχύτητα με την οποία δεσμεύονται τα κράτη - μέλη να απεξαρτηθούν από το λιγνίτη.

Παράλληλα, προτείνει «την αύξηση της χρηματοδότησης των χωρών που επιλέγουν πολιτικές άμεσης και καθολικής απεξάρτησης από τα στερεά καύσιμα», ώστε να στηριχθούν οι χώρες που πρώτες θα «ανοίξουν» τον δύσκολο δρόμο της ενεργειακής μετάβασης, «την ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της βιομηχανίας του λιγνίτη από αυτή του λιθάνθρακα», καθότι ο δεύτερος είναι καύσιμο πολύ μεγαλύτερης θερμογόνου δύναμης από τον λιγνίτη ενώ ζητά να «λαμβάνεται υπόψη ο βαθμός εξάρτησης της κάθε Περιφέρειας από τη βιομηχανία στερεών ορυκτών καυσίμων».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:05 - 22 Απρ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.