ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτροκίνηση: Οφέλη, κίνητρα και τα βήματα για τις επιδοτήσεις

11:45 - 07 Ιουν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ηλεκτροκίνηση: Οφέλη, κίνητρα και τα βήματα για τις επιδοτήσεις
Στην «πρίζα» μπαίνουν οι μεταφορές στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση με ένα πλαίσιο οικονομικών κινήτρων, που απευθύνεται τόσο στους ιδιώτες όσο και στους επαγγελματίες, φιλοδοξεί οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων μέχρι το 2025 να φτάσουν τις 24.036, ενώ το 2030 ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους να είναι ηλεκτρικό.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέτρα για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα που παρουσίασε την Παρασκευή η κυβέρνηση, το κόστος χρήσης και συντήρησης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με τα συμβατικά είναι χαμηλότερο έως 80%, ενώ με τα κίνητρα και τις επιδοτήσεις που προανήγγειλε η κυβέρνηση, μειώνεται σημαντικά το κόστος αγοράς τους και πλησιάζει στο επίπεδο ενός αντίστοιχου συμβατικού.

Επιδοτήσεις

Για τα Ι.Χ. καθιερώνεται η επιδότηση θα φτάνει μέχρι τις 5.500 ευρώ και θα είναι περίπου ίση με το 15% της λιανικής τιμής του αυτοκινήτου προ φόρων. Χωριστή ενίσχυση έως 400 ευρώ προβλέπεται για όποιον θέλει να αγοράσει φορτιστή. Αθροιστικά διαμορφώνεται ένα ποσό 6.000 ευρώ.

Για τα σκούτερ (δίκυκλα), η ενίσχυση θα φτάνει στο 20% της λιανικής τιμής προ φόρων, με «πλαφόν» στα 800 ευρώ.

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα η επιδότηση θα φτάνει το 40%, με «οροφή» πάλι τα 800 ευρώ.

Για τα ταξί ενισχύεται με ποσοστό 25% και έως 8.000 € η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος ενώ η επιδότηση για αγορά υβριδικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης και εκπομπών έως 50grCO2/km  φτάνει 15% και έως 5.500 €. Παράλληλα, επιβραβεύεται με 2.500€ η υποχρεωτική αντικατάσταση παλαιού οχήματος.

Οι εταιρείες ενισχύονται με ποσοστό 15% και έως 5.500 € η αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικού οχήματος, με ποσοστό 15% και έως 4.000 € η αγορά υβριδικού επαγγελματικού οχήματος εξωτερικής φόρτισης και εκπομπών έως 50grCO2/kg και με ποσοστό 20 % και έως 800 € η αγορά ηλεκτρικού δικύκλου. Τέλος Επιβραβεύεται με 1.000€ η επιλογή αντικατάστασης παλαιού οχήματος

Φορολογικά κίνητρα

Η δαπάνη αγοράς ή/και μίσθωσης ηλεκτρικού οχήματος έως 40.000€ προσαυξάνεται κατά 50% και μειώνει το φορολογητέο εισόδημα. Για τα υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης εκπομπών έως 50grCO2/km ο συντελεστής θα είναι 30%. Αντίστοιχα, η δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης φορτιστών στους χώρους των επιχειρήσεων προσαυξάνεται κατά 30% και μειώνει το φορολογητέο εισόδημα.

Στο ίδιο πλαίσιο η  δαπάνη αγοράς και εγκατάστασης δημόσια προσβάσιμων σημείων φόρτισης προσαυξάνεται κατά 50% και μειώνει το φορολογητέο εισόδημα. Ειδικά για τα νησιά ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 70% .

Όσον αφορά τους συντελεστές απόσβεσης, αυξάνονται σε 50% για ηλεκτρικά οχήματα, σε 25% για υβριδικά οχήματα εξωτερικής φόρτισης εκπομπών έως 50grCO2/km, σε 100% για τις υποδομές φόρτισης, ενώ εξαιρείται από το τεκμήριο διαβίωσης η αγορά ηλεκτρικού οχήματος ιδιωτικής χρήσης.

MJSDFSDIF

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαδικασία για την εκταμίευση της επιδότησης θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω εφαρμογής ανάλογης με αυτήν που ισχύει για την επιδότηση των επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια («Εξοικονόμηση κατ' Οίκον»).

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται σε δέκα βήματα που έχουν ως εξής:

  • Εισαγωγή στοιχείων στα πεδία του συστήματος
  • Επιλογή Μοντέλου Οχήματος από την καταχωρημένη λίστα
  • Επιλογή αγοράς/Μίσθωσης
  • Επιλογή δίκυκλου ή ποδηλάτου (tick choice)
  • Επιλογή (ΝΑΙ/ΌΧΙ) επιδότησης φορτιστή
  • Επιλογή Μοντέλου Φορτιστή από καταχωρημένη λίστα
  • Επιλογή απόσυρσης (ΝΑΙ/ΌΧΙ)
  • Υπολογισμός επιδότησης
  • Επισύναψη δικαιολογητικών
  • Υποβολή Αίτησης.

Στη λίστα των επιλέξιμων οχημάτων υπάρχουν αρκετές δεκάδες επιλογές για Ι.Χ. και επαγγελματικά οχήματα που εμπλουτίζονται με την πάροδο του χρόνου καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία διεθνώς στρέφεται προς την ηλεκτροκίνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 07 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.