ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πέφτουν» αύριο οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής Κύριο

11:05 - 09 Ιουν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πέφτουν» αύριο οι υπογραφές για τη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής
Σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί αύριο, 10 Ιουνίου, στο Ηράκλειο Κρήτης θα υπογραφούν οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής ανάμεσα στην «Αριάδνη Interconnection», 100% θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ που υλοποιεί το έργο και τις ανάδοχες εταιρείες.

Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση θα παραστούν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου. Μετά την τελετή θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου μέσω τηλεδιάσκεψης.

Το έργο έχει ενταχθεί στα έργα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία του ΕΣΠΑ 2014-2020». Το συνολικό ποσό της επένδυσης είναι 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300-400 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ και τα 200 εκατ. ευρώ από το μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνη Interconnection».

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, η διασύνδεση θα επιτρέψει μεγαλύτερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών, θα μειώσει δραστικά το κόστος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που καλύπτουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος και θα περιορίσει τη ρύπανση του περιβάλλοντος από τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.