ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Επένδυση 1 δισ. ευρώ με τη...βούλα

14:51 - 10 Ιουν 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής: Επένδυση 1 δισ. ευρώ με τη...βούλα
Έπεσαν οι υπογραφές για την επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, η οποία κάνει πραγματικότητα τη διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Σε ειδική εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε την υπογραφή των συμβάσεων με τις αναδόχους εταιρίες που θα εκτελέσουν και θα ολοκληρώσουν το έργο έως τα μέσα του 2023, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, έδωσε το παρών και έκανε λόγο για ένα εθνικό έργο που δεν ανήκει μόνο στη σημερινή κυβέρνηση, καθώς αναγνώρισε πως «συνέβαλε και η προηγούμενη. Είναι ένα έργο εθνικό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ, η διπλή ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική είναι από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και φέρνει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ.

Απαριθμώντας τα οφέλη της επένδυσης είπε πως:

1. Παρέχει ενεργειακή ασφάλεια στο νησί και μαζί με τη μικρή διασύνδεση Λακωνίας – Χανίων θα τονώσει την ανάπτυξη στο νησί.

2. Μειώνονται κατά 400 εκ. ευρώ από το σύνολο των 800 εκ. ευρώ οι χρεώσεις ΥΚΩ που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος. Το καλώδιο θα αποσβεστεί σε δυόμισι χρόνια.

3. Περιορίζει κατά 60% τις εκπομπές των ρύπων CO2 στην Κρήτη καθώς θα παύσει η παραγωγική δραστηριότητα των σημερινών μονάδων ηλεκτρισμού της ΔΕΗ.

4. Έχει άμεση θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου της Κρήτης και συγκεκριμένα στο δήμο Μαλεβιζίου καθώς θα γίνουν αντισταθμιστικά έργα ύψους 9,5 εκ. ευρώ.

Ο υπουργός ΠΕΝ αναφερόμενος στις αντιδράσεις τόσο κατά της απολιγνιτοποίησης όσο και κατά των έργων ΑΠΕ, τόνισε ότι «εμείς θα προχωρήσουμε στο δρόμο της Ε.Ε. που είναι η πράσινη καθαρή ενέργεια».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, σημείωσε ότι η μεγάλη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική θα έχει ηλεκτριστεί στα μέσα του 2023, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση του για την ολοκλήρωση της μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης στο τέλος του χρόνου. Ο κ. Μανουσάκης χαρακτήρισε το έργο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης ως ένα από τα καινοτόμα τεχνολογικά παγκοσμίως, ενώ χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή μέρα καθώς αποτελεί το επιστέγασμα των προσπαθειών της πολιτικής ηγεσίας, της σημερινής και της προηγούμενης καθώς και των κοινών προσπαθειών που κατέβαλαν ο ΑΔΜΗΕ με η ΡΑΕ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του έργου έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση με την τράπεζα Eurobank για το δανεισμό με 400 εκ. ευρώ, ενώ νέα αναμένονται και από τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση με 40% του κόστους του έργου. Άλλα 200 εκ. ευρώ προέρχονται από ίδια κεφάλαια του ΑΔΜΗΕ.

Τη δέσμευση τους για την ολοκλήρωση του έργου εντός των χρονοδιαγραμμάτων έδωσαν και οι εκπρόσωποι των εταιριών που αναλαμβάνουν τις εργασίες τους. Ανάδοχοι των συμβάσεων για τα καλωδιακά τμήματα της διασύνδεσης, ύψους 615 εκατ. ευρώ, είναι οι εταιρείες NEXANS, PRYSMIAN και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ-ΝΚΤ και ανάδοχος της σύμβασης για τους σταθμούς μετατροπής, ύψους 370 εκατ. ευρώ, είναι η κοινοπραξία SIEMENS-TEΡNA (μέλος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σημειώνοντας τις προοπτικές που ανοίγονται για την Κρήτη ώστε να εξελιχθεί σε ενεργειακός κόμβος της περιοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.