ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο προσκήνιο η ενεργειακή «μάχη» μεταξύ ΑΠΕ και φυσικού αερίου

09:17 - 08 Ιουλ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο προσκήνιο η ενεργειακή «μάχη» μεταξύ ΑΠΕ και φυσικού αερίου
Μπορεί να αυξάνεται η ζήτηση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε όλο τον πλανήτη, αλλά οι μεγάλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι εξακολουθούν να υπολογίζουν το υψηλό κόστος της αποθήκευσης ενέργειας και θεωρούν ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες των πληθυσμών για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως τονίζουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times, οι επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του επενδυτικού χαρτοφυλακίου των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου και μάλιστα παρά την κρίση της πανδημίας εξακολουθούν να αναπτύσσουν μεγαλεπίβολα σχέδια.

Όπως φαίνεται, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε όλη τη χώρα προωθούν την αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως υδροηλεκτρικά , αιολικά και φωτοβολταϊκά λαμβάνοντας υπ' όψιν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία όπως το γεγονός ότι πέρυσι, για πρώτη φορά, παράχθηκε περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ παρά από καύση άνθρακα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους NYT, ακόμη και όταν προσθέτουν περισσότερες πράσινες πηγές ενέργειας, η βιομηχανία παραμένει βαθιά εξαρτημένη από το φυσικό αέριο, ένα ορυκτό καύσιμο, το οποίο εκπέμπει αέρια θερμοκηπίου αλλά είναι πιθανό να παραμείνει ο ακρογωνιαίος λίθος του ηλεκτρικού δικτύου για τα επόμενα χρόνια ή ακόμη και για τις επόμενες δεκαετίες.

Οι επικεφαλής των εταιρειών υποστηρίζουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο επειδή δεν μπορούν να βασίζονται με ακρίβεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παράλληλα, οι επιχειρήσεις είναι απρόθυμες να επενδύσουν στην αποθήκευση ενέργειας, υποστηρίζοντας ότι θα κοστίσει πάρα πολύ η αγορά μπαταριών που μπορούν να τροφοδοτήσουν το δίκτυο όταν δεν υπάρχει αρκετή ηλιακή ή αιολική ενέργεια.

Οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις

Μια έκθεση τον Ιούνιο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έως το 2035, το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ θα μπορούσε να αποκτήσει το 90% της ισχύος του χωρίς εκπομπές αερίων θερμοκηπίου.

Για να γίνει αυτό, η χώρα θα πρέπει να αυξήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την αποθήκευση ενέργειας και τις γραμμές μεταφοράς, και ταυτόχρονα να κλείσει όλες τις εγκαταστάσεις άνθρακα και μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου κατά 70%.

Ορισμένοι νομοθέτες υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σπαταλούν δισεκατομμύρια δολάρια επενδύοντας σε μονάδες φυσικού αερίου που θα πρέπει να κλείσουν πριν τελειώσει ο ωφέλιμος χρόνος ζωής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:32 - 08 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.