ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΑΦΑ Ν. Καβάλα: Αιτήματα για μικρή παράταση του διαγωνισμού

07:35 - 10 Αυγ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΑΦΑ Ν. Καβάλα: Αιτήματα για μικρή παράταση του διαγωνισμού
Αιτήματα για μετάθεση στα τέλη Σεπτεμβρίου της καταληκτικής ημερομηνίας του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου (ΥΑΦΑ) στη Νότια Καβάλα έχει δεχθεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ζητούν να πάει πιο πίσω κατά έναν μήνα η προθεσμία, η οποία είχε αρχικά οριστεί για την 31η Αυγούστου.

Ο διαγωνισμός αφορά την παραχώρηση της χρήσης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Το ύψος του τιμήματος μάλιστα εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 300 εκατ. ευρώ. Λόγω της στρατηγικής σημασίας του Έργου, η ΡΑΕ θα εκδώσει το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης όπου θα καθορίσει τις βασικές αρχές και κατευθύνσεις για τη μεθοδολογία κατάρτισης των τιμολογίων χρήσης της ΥΑΦΑ Νοτίου Καβάλας. Το Πλαίσιο Κανονισμού Τιμολόγησης θα εκδοθεί πριν από την ημερομηνία υποβολής Δεσμευτικών Προσφορών.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάθεση της ημερομηνίας κρίνεται αναγκαία, καθώς το προσφερόμενο τίμημα συνδέεται άμεσα από τον κανονισμό της ΡΑΕ, που θα ορίζει με ακρίβεια τα έσοδα του επενδυτή.

Το σχεδόν εξαντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας, σε θαλάσσιο βάθος 52 μέτρων στο Βόρειο Αιγαίο Πέλαγος, περίπου 6 χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της Θάσου.

Η παραχώρηση θα αφορά σε χρονικό διάστημα έως και 50 έτη μετά την αδειοδότηση του έργου της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου. Η μετατροπή του υπόγειου φυσικού χώρου του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα» σε ΥΑΦΑ θα πραγματοποιηθεί από τον παραχωρησιούχο εντός δεσμευτικής προθεσμίας, η οποία θα προσδιοριστεί στη σύμβαση παραχώρησης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.