ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άγνωστη συμφωνία ΔΕΗ-Sawiris

09:56 - 23 Ιουλ 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Wind Hellas δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί στην σταθερή τηλεφωνία και να ανταγωνιστεί στα ίσα την Vodafone αλλά και την Cosmote αν δεν ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την συμμετοχή του Αιγύπτιου Ν. Sawiris στην Tellas. H «απαγόρευση» κρύβεται στην συμφωνία μετόχων που έχει υπογράψει από το 2001 η Wind Ιταλίας με την ΔΕΗ. Ήταν η χρονιά που οι δύο πλευρές κατέληγαν σε συμφωνία για την σύσταση της Tellas.



Και οι δύο μέτοχοι της Tellas –δηλαδή η Wind και η ΔΕΗ- είχαν αναλάβει τότε την υποχρέωση να μην προχωρήσουν σε σύσταση ή εξαγορά άλλης εταιρείας η οποία θα ασκεί ανταγωνιστική δραστηριότητα ως προς αυτή την Tellas. Μάλιστα, η συμφωνία μετόχων προβλέπει ιδιαίτερα αυστηρές ρήτρες για την περίπτωση που κάποιος εκ των δύο μετόχων θα θελήσει να κινηθεί ανεξάρτητα.

Οι ρήτρες αυτές προβλέπουν μέχρι και την υποχρεωτική μεταβίβαση των μετοχών στον θιγόμενο μέτοχο και μάλιστα με…έκπτωση.

Η συμφωνία μετόχων που είχε υπογράψει η Wind από το 2001, έγινε «κληρονομιά» για τον Sawiris από την στιγμή που αυτός εξαγόρασε την Wind Ιταλίας.

Πλέον καθίσταται εξαιρετικά επίκαιρη και εξηγεί το γιατί ο Αιγύπτιος «καίγεται» να πουλήσει τις μετοχές του στην Tellas από την στιγμή που το αίτημά του να εξαγοράσει το 100% της εταιρείας σταθερής τηλεφωνίας δεν βρίσκει ανταπόκριση -τουλάχιστον προς το παρόν- από την ΔΕΗ.

Αν δεν πουλήσει, η Wind Ελλάδας δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το επενδυτικό της πλάνο για είσοδο στη σταθερή τηλεφωνία καθώς η ΔΕΗ θα βάλει κατά του Αιγύπτιου θεωρώντας ότι «χτυπάει» την Tellas μέσω άλλης εταιρείας δικών του συμφερόντων.

Στην συμφωνία μετόχων, υπάρχει και ένας ακόμη όρος που δίνει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις διαπραγματεύσεις του Αιγύπτιου με την διοίκηση της ΔΕΗ: Η επιχείρηση ηλεκτρισμού έχει δικαίωμα πρώτης αγοράς στην Tellas.

Δηλαδή, από την στιγμή που ο Αιγύπτιος αποφασίζει να πουλήσει –ήδη έχει αναθέσει στην Deutche Bank την εξεύρεση αγοραστή- ο πρώτος στον οποίο θα πρέπει να στραφεί θα είναι η ΔΕΗ. Βρισκόμαστε λοιπόν αντιμέτωποι με μια απότομη αλλαγή ρόλων:

-O Sawiris ήθελε να αγοράσει το υπόλοιπο 50% της Tellas για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας και να συγκροτήσει έναν ολοκληρωμένο όμιλο μαζί με την Wind Hellas. Τώρα, από αγοραστής εμφανίζεται να είναι πωλητής.

ΔΕΗ φερόταν να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο απεμπλοκής από την αγορά των τηλεπικοινωνιών. Τώρα, θα ερωτηθεί αν θέλει να αγοράσει και τις υπόλοιπες μετοχές.

Στο μπλεγμένο αυτό σκηνικό, έρχεται να προστεθεί και η Marfin με την δεδηλωμένη πρόθεσή της να διερευνήσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της Tellas. Ίσως το επενδυτικό σχήμα να προσφέρει διέξοδο και στους δύο εμπλεκόμενους -ΔΕΗ και Sawiris- αγοράζοντας ολόκληρη την εταιρεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.