ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπεράκτια αιολικά: Το γερμανικό μοντέλο «ψηφίζει» ο ΑΔΜΗΕ

08:15 - 12 Οκτ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Υπεράκτια αιολικά: Το γερμανικό μοντέλο «ψηφίζει» ο ΑΔΜΗΕ
Την ώρα που το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαμορφώνει το νομοθετικό πλαίσιο για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης τοποθετήθηκε για το μοντέλο, το οποίο πρέπει να ακολουθηθεί.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του στο πρόσφατο 3rd Athens Investment Forum, ο κ. Μανουσάκης τάχθηκε υπέρ του γερμανικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο, οι διαχειριστές αναλαμβάνουν την ανάπτυξη των απαραίτητων ηλεκτρικών διασυνδέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ εκπονεί, σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες, μελέτη για τη χαρτογράφηση των περιοχών με προοπτικές ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών. Η μελέτη εκτιμάται ότι θα καταδείξει τις τεχνικές λεπτομέρειες ενός τέτοιου έργου, ενώ παράλληλα, θα δώσει στους επενδυτές μία εικόνα για τα απαιτούμενα κεφάλαια σύνδεσης των πάρκων με το δίκτυο μεταφοράς ρεύματος.

Αναφερόμενη στη σχετική ρύθμιση, που προετοιμάζει το υπουργείο, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, είχε τονίσει σε ημερίδα της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ότι θα βασίζεται σε τρεις άξονες: 

  1. Χωροθέτηση και αδειοδότηση
  2. Διασύνδεση με το Ηπειρωτικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας
  3. Τρόπος αποζημίωσης των σχετικών επενδύσεων

Σύμφωνα με την κα Σδούκου, η Κομισιόν καταρτίζει την ευρωπαϊκή στρατηγική για τις υπεράκτιες ΑΠΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Παράλληλα, παρουσίασε τα αποτελέσματα προμελέτης, στο πλαίσιο ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με βάση τα οποία, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από πλωτά αιολικά στην Ελλάδα θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα υποχωρήσει στα 46 ευρώ/MWh το 2050. «Η ίδια μελέτη υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Συνεπώς, υπάρχει επιχειρηματική λογική στην ανάπτυξη τέτοιων πάρκων» είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα συνίστανται στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε θαλάσσιες περιοχές. Η γεωμορφία της Ελλάδας, με τις ατελείωτες θαλάσσιες περιοχές, την καθιστά ιδανική για την ανάπτυξη αυτών των πάρκων.

Μάλιστα, όπως έχουν επισημάνει πολλοί παράγοντες του ενεργειακού κλάδου, τα πλωτά θαλάσσια πάρκα αναμένεται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του στόχου, που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, για αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας σε ποσοστό μεγαλύτερο του 35%.

Γιώργος Γεωργίου

Τελευταία τροποποίηση στις 08:17 - 12 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.