ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αιχμές ΣΠΕΦ για το έλλειμμα ΕΛΑΠΕ-Ανάλυση στα οικονομικά της ΔΕΗ

09:30 - 14 Οκτ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αιχμές ΣΠΕΦ για το έλλειμμα ΕΛΑΠΕ-Ανάλυση στα οικονομικά της ΔΕΗ
Στο θέμα της μείωσης του τέλους που πληρώνουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς ρεύματος για τις ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) επανέρχεται ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ), διενεργώντας τεχνική ανάλυση των οικονομικών στοιχείων της ΔΕΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η μείωση του τέλους αποτέλεσε αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψή της.

Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη ανάλυσή του, ο ΣΠΕΦ είχε επισημάνει ότι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι η αιτία για την εμφάνιση ελλείμματος στο λογαριασμό χρηματοδότησης των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), καθώς οδήγησε σε μείωση των εσόδων του κατά 400 εκατ. ευρώ τη διετία 2019-2020.

Το «ψαλίδισμα» του ειδικού τέλους είχε εφαρμοστεί, προκειμένου να μην περάσει στους καταναλωτές η η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο Athens Investment Forum, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης είχε αναφέρει ότι το έλλειμμα της αγοράς ΑΠΕ, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στο τέλος του 2020 τα 287,6 εκατ. ευρώ, θα διευθετηθεί μέσω μίας «δίκαιης λύσης», κατόπιν συζητήσεων με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Στη νέα ανάλυσή του, ο ΣΠΕΦ συμπεραίνει πως «η θυσία του ΕΤΜΕΑΡ και η χρεοκοπία του ΕΛΑΠΕ ποσοτικά δε δικαιολογούνται στη θεαματική ανάκαμψη της ΔΕΗ».

Τα πέντε συμπεράσματα, στα οποία καταλήγει η μελέτη:

  1. Η ΔΕΗ εξοικονόμησε 260.2 εκατ. ευρώ το Α’ 6μηνο 2020 από αγορές ρεύματος από τρίτους (τούτο και λόγω της αυξημένης διείσδυσης των ΑΠΕ που μειώνουν το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος) ως προς το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, και δεν προκύπτει να χρειάζεται και τα 69.9 εκατ. ευρώ του ΕΤΜΕΑΡ ανά 6μηνο που της αναλογούν με βάση το ~70% μερίδιο της στην αγορά από τη συνολική μείωση, με αντίτιμο μάλιστα την χρεοκοπία του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).
  1. Η ΔΕΗ αναφορικά με την μείωση κατά -31% της ιδίας παραγωγής της το Α’ 6μηνο του 2020 στις 9 TWh από 13 TWh το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τη στιγμή μάλιστα που ο τζίρος της σχεδόν δεν μειώθηκε, θα μπορούσε και θα έπρεπε από αλλού -αν δεν το έκανε ήδη- να εξοικονομήσει επιπλέον περιθώριο κέρδους (margin), πέραν δηλαδή αυτού που θεαματικά ήδη εμφανίζει.
  1. Η ΔΕΗ δημοσίευσε κέρδη EBITDA Α’ 6μήνου 2020 στα 457.3 εκατ. ευρώ από 9.3 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ για το 2019 ανακοίνωσε 798.9 εκατ. ευρώ από 184.4 εκατ. ευρώ το 2018. Η ανάκαμψη αυτή είναι πράγματι τόσο θεαματική που καθιστά εν τοις πράγμασι ανούσια τη συνεισφορά των 70 εκατ. του ΕΤΜΕΑΡ σε εξαμηνιαία βάση και μάλιστα δίχως τέλος, αφού η Πολιτεία φαίνεται πως διστάζει στην αντιστροφή της αναδιανομής που έγινε πέρυσι τον Αύγουστο υπέρ της ΔΕΗ (μείωση ΕΤΜΕΑΡ ώστε να αποσβεστεί μέρος της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ).
  1. Ο Υπουργός Ενέργειας παρέλαβε πέρυσι τον ΕΛΑΠΕ πλεονασματικό τόσο σε τρέχοντες όρους όσο και με σωρευτικό πλεόνασμα 178 εκατ. ευρώ. Με την ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/76979/4917, ΦΕΚ Β3373 από 31/8/19 και μάλιστα αναδρομικά από 01/01/19 αποφάσισε μέσω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 25% να του αποστερήσει περί τα ~200 εκ. ευρώ ετησίως (δηλ. ~400 εκατ. ευρώ σωρευτικά, μέχρι το τέλος του 2020). Σε διάστημα μόλις 14 μηνών o λογαριασμός κατέρρευσε, γυρνώντας σε σωρευτικό έλλειμμα σήμερα (Οκτώβριος) -280 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο ΔΑΠΕΕΠ. Η χρεοκοπία ωστόσο του ΕΛΑΠΕ και η εξ’ αυτής ενδεχόμενη οικονομική βλάβη των χιλιάδων ιδιωτών παραγωγών που πληρώνονται από αυτόν, δεν καθίσταται αντιληπτό κατά ποια έννοια δικαίου οφείλουν να αιμοδοτήσουν μια εισηγμένη επιχείρηση όπως η ΔΕΗ και μάλιστα με σκοπό αυτή να υπερκερδοφορεί όπως ήδη συμβαίνει.    
  1. Στον τυπικό μέσο καταναλωτή της η ΔΕΗ χρεώνει για ρεύμα 120.9 ευρώ/MWh. Έτσι για μια τυπική ετήσια κατανάλωση 5 MWh, το ετήσιο κόστος για τον καταναλωτή ανέρχεται σε 604.5 ευρώ.  Πριν την μείωση του το μεσοσταθμικό ΕΤΜΕΑΡ ήταν 16.44 ευρώ/MWh όπως είχε διαμορφωθεί βάσει της Απόφασης ΡΑΕ 1101/17.  Με την περυσινή του μείωση κατά 25%, ή ~4 ευρώ/MWh, ο τυπικός μέσος αυτός καταναλωτής «γλυτώνει» συνολικά 20.55 ευρώ το χρόνο από το ΕΤΜΕΑΡ, τα οποία ωστόσο και πάλι ως ποσό τα πληρώνει, αλλά υπέρ της ΔΕΗ αυτή τη φορά μαζί και με τις αυξήσεις που αυτή του επέβαλε.  Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ΔΕΗ εισπράττει 604.5 ευρώ για 5 MWh ετησίως και εμφανίζει ισχυρή ανάκαμψη κερδοφορίας, ο ΕΛΑΠΕ χρεοκοπεί και η χώρα απειλείται να συρθεί σε νέες δικαστικές διενέξεις καταρρακώνοντας βεβαίως το επενδυτικό της προφίλ και παραβιάζοντας την Οδηγία 2018/2001 της ΕΕ περί απαγόρευσης αναδρομικών παρεμβάσεων στα έσοδα των παραγωγών.  Αν δεν υπάρχουν ταξικές εμμονές για το πόσοι και ποιοι μόνο πρέπει να δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, αδυνατούμε να βρούμε άλλον αντικειμενικό λόγο για την απεχθή ρητορική του Υπουργείου περί νέων αναδρομικών περικοπών. 

Ο ΣΠΕΦ καταλήγει σημειώνοντας πως «η πολιτεία αλλά και η παρούσα κυβέρνηση έχουν εξαρχής διατρανώσει το φιλοεπενδυτικό τους προφίλ καθώς και την απαρέγκλιτη προσήλωσή τους στην πράσινη ενέργεια και ανάπτυξη υπό το πλαίσιο του ΕΣΕΚ και βεβαίως της τήρησης των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και των κανόνων του Συντάγματος. Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να καταστεί αντιληπτή η νέα περιπέτεια που το ΥΠΕΝ επιχειρεί ως αυτόχειρας να ανοίξει αντιπαρατιθέμενο με τις ίδιες του τις πολιτικές αλλά και τον ελληνικό λαό που μαζικά έχει επιχειρήσει στις ΑΠΕ».

Αναλυτικά η τεχνική ανάλυση του ΣΠΕΦ στο συνημμένο

Συνημμένα αρχεία:
  • ΔΕΗ 141020.pdf" href="/Eidhseis/Epicheirhseis/energy/download/1794_7f0be5f65e5c0770d87806ad3d007935">ΣΠΕΦ Οικονομικά ΔΕΗ 141020.pdf (59 Λήψεις)
Τελευταία τροποποίηση στις 10:12 - 14 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.