ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκίνηση διαδικασίας για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα

08:36 - 19 Οκτ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εκκίνηση διαδικασίας για την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα
Στις 2 το μεσημέρι σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στο ΤΑΙΠΕΔ οι προτάσεις των ενδιαφερομένων για το διαγωνισμό παραχώρησης της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας.

Στη συνέχεια το Ταμείο θα ανακοινώσει τις υποψηφιότητες κι έτσι ξεκινά η διαδικασία παραχώρησης και κατασκευής αποθήκης φυσικού αερίου, που αναμένεται να κρατήσει για καιρό, καθώς εκκρεμεί η οικονομική μελέτη, που θα προσδιορίζει τις χρεώσεις για τον ανάδοχο. Πρόκειται για μελέτη που απαιτεί την έγκριση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). 

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για το διαγωνισμό, ο ΔΕΣΦΑ θα καταθέσει το ενδιαφέρον του μαζί με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς η δημιουργία της αποθήκης απαιτεί και κατασκευαστική εταιρεία, που θα αναλάβει την υλοποίηση της. Επίσης πιθανόν και η Energean αναμένεται να ενδιαφερθεί, με κατασκευαστικό εταίρο τον όμιλο Mytilineos ή τον όμιλο ΑΒΑΞ.

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα κινηθεί από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ για να γίνει η μετατροπή του παλιού εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου σε αποθήκη, που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της υπολεκάνης Πρίνου-Καβάλας.

Το κοίτασμα επιφάνειας 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων μπορεί να αποθηκεύει ποσότητες φυσικού αερίου 1 δισ. κ.μ, θα αναδείξει τη χώρα σε συνδυασμό με τον τερματικό σταθμό LNG του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και το μελλοντικό έργο του FSRU στην Αλεξανδρούπολη σε hub φυσικού αερίου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 08:44 - 19 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.