ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ η λειτουργία του target model

14:26 - 04 Δεκ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο «μικροσκόπιο» της ΡΑΕ η λειτουργία του target model
«Παρακολουθούμε τις συμπεριφορές των παικτών αν έχουν επίδραση και αν αυτές είναι συστηματικές» ανέφερε μιλώντας σε ενημερωτική συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που είχε το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας (photo), σε σχέση με το μείζον θέμα με την άνοδο των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης. «Η Αρχή είναι παρούσα, βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί τις αγορές. Αντιδράσαμε γρήγορα» τόνισε με έμφαση ενώ ανέφερε ότι η Αρχή έχει ήδη καλέσει «τους παραγωγούς να μας παρουσιάσουν τη στρατηγική τους».

Πάντως με έμφαση σημείωσε ότι δεν έχουν καταγραφεί αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος.

«Για να καταλήξουμε αν υπάρχει συστηματικότητα σε συμπεριφορές που στρεβλώνουν την αγορά απαιτείται μεγάλη διαδικασία. Θέλει το χρόνο της», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε ερώτημα για το αν η ΡΑΕ να επιβάλλει πλαφόν στις προσφορές στις αγορές ρεύματος ή στο ύψος των τιμών, σημείωσε ότι «το ευρωπαϊκό πλαίσιο δεν δίνει τέτοια περιθώρια, σε αντίθεση με το αμερικανικό».

Βέβαια όπως είπε μέσα από τη μελέτη των δεδομένων θα υπάρξει ανάλυση και συμπέρασμα ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενες παρεμβάσεις της ΡΑΕ στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για τα όρια αλλά και τον ΑΔΜΗΕ (αρμόδιος για την αγορά εξισορρόπησης) εφόσον αυτό χρειαστεί. Επανέλαβε, δε, συνεχώς ότι «η ενδεχόμενη συστηματικότητα στη συμπεριφορά παικτών απαιτεί τεκμηρίωση».

Παράλληλα σε σχέση με την κίνηση των τιμών τις τελευταίες μέρες, ο κ. Δαγούμας παρέπεμψε και σε άλλους συγκυριακούς και μη παράγοντες. «Δεν υπάρχει η απαιτούμενη ευελιξία, δηλαδή εφεδρείες αυτό το διάστημα. Μονάδες, όπως της εταιρίας Ήρων είναι σε συντήρηση αλλά και η Elpedison τρέχει κάποιο πρόγραμμα αναβάθμισης. Επίσης», συμπλήρωσε, «το πρόβλημα που υπάρχει με το κορεσμένο δίκτυο μεταφοράς της Πελοποννήσου ενδεχομένως να προκαλεί πιέσεις στη συγκεκριμένη αγορά».

Σε σχέση δε με το έργο της ΡΑΕ του μήνες υπό τη νέα διοίκηση ανέφερε ότι στις 9 Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το εργαλείο σύγκρισης τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

«Τα θέματα καταναλωτών θα τα αναδείξουμε. Κάναμε μια σχετική ημερίδα για την ενεργειακή φτώχεια» ανέφερε και σημείωσε ότι  στις 9/12 θα βγει στο διαδίκτυο energycost.gr οπότε θα υπάρχει ένα διαδικτυακό εργαλείο σύγκρισης τιμών σε ένα εύχρηστο περιβάλλον για τους πολίτες» τόνισε και  σημείωσε ότι σχεδόν 400 προϊόντα ρεύματος και φυσικού αερίου έχουν κατατεθεί από τους προμηθευτές ενέργειας ώστε να μπουν στην πλατφόρμα.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις ανέφερε ότι η Αρχή έχει προχωρήσει «με σωστό χρονισμό για την επιτάχυνση ιδιωτικοποιήσεων.» Π.χ. στον ΔΕΔΔΗΕ ολοκλήρωσε τις διαδικασίες για τον έλεγχο και τις απώλειες δικτύου και πλέον μπορεί να προχωρήσει  η διαδικασία, ενώ ολοκλήρωσε μια μεγάλη γκάμα ενεργειών για την υλοποίηση του αγωγού ΤΑΡ.  Σε σχέση με τις ΑΠΕ αναφέρθηκε στο νέο πληροφοριακό σύστημα όπου καταθέτουν τις αιτήσεις οι ενδιαφερόμενοι . «Έχουμε προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πάνω από 400 αιτήσεις έχουν μπει στο πληροφοριακό μας σύστημα.»

«Στον ΕΛΑΠΕ πήρε πρωτοβουλία η ηγεσία και υπήρξε μια απόφαση μέτρων που το ποσοτικοποιήσαμε. Η μελέτη κατέδειξε ότι δεν απαιτείται η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, μετά τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση» συμπλήρωσε.

«Σε σχέση με το target model ολοκληρώσαμε το πλαίσιο. Το χρονοδιάγραμμα για τις 15/12 για τη διασύνδεση με  την Ιταλία παραμένει. Έχουμε αναπτύξει τα εργαλεία παρακολούθησης της αγοράς. Έχουμε μιλήσει με όλες τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ σε θέματα παρακολούθησης αγορών. Δηλώνουμε μια σχετική ετοιμότητα για την εποπτεία των αγορών» τόνισε και έδωσε έμφαση στα θέματα της ανάδειξη των ζητημάτων που απασχολούν τον καταναλωτή. Μάλιστα ανακοίνωσε τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας με τις άλλες ανεξάρτητες αρχές αλλά και μια στενή συνεργασία με το συνήγορο του Καταναλωτή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.