ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΔΔΗΕ: Στο μάτι funds τα δίκτυα

19:05 - 16 Δεκ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΔΔΗΕ: Στο μάτι funds τα δίκτυα
Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον από επενδυτές για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες. Μάλιστα κατά πληροφορίες, τρεις επενδυτικοί οίκοι με παρουσία στον κλάδο των ηλεκτρικών δικτύων σε Ευρώπη και τρίτες χώρες, είναι στη χωρία των υποψήφιων για το μειοψηφικό ποσοστό ενώ άλλοι περίπου δέκα επενδυτές είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Ήδη η ΔΕΗ ανήρτησε χτες αργά τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, από το βήμα του συνεδρίου Capital Link ανέφερε  ο επενδυτής θα έχει ενισχυμένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ, ενώ τόνισε τη σημασία της ιδιωτικοποίησης ως προς την υλοποίηση της κυβερνητικής στρατηγικής που είναι ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η διαδικασία της πώλησης του 49% θα έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος καθορίζονται οι νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις της συμμετοχής στη διαδικασία. Σύμφωνα με την πρόσκληση τα ίδια κεφάλαια ο ισολογισμός  των ενδιαφερόμενων εταιριών για τα τρία τελευταία (3) οικονομικά έτη, θα πρέπει να ανέρχεται στο ποσό η των 750 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ στις περιπτώσεις επενδυτικών σχημάτων (funds) οι απαιτήσεις ρευστότητας προβλέπουν την ύπαρξη μη επενδυμένων κεφαλαίων τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ ή μέγεθος τουλάχιστον 3.75 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος λήγει στις 29 Ιανουαρίου. Οι επενδυτές που θα περάσουν από το στάδιο της προεπιλογής θα μπουν στη διαδικασία της λεπτομερούς ενημέρωσης για τα λειτουργικά, οικονομικά δεδομένα του ΔΕΔΔΗΕ και των δεσμευτικών προσφορών.

Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι 100 % θυγατρική της ΔΕΗ, λειτουργεί δίκτυο μήκους 240.000 χιλιομέτρων και εξυπηρετεί 7,6 εκατ. πελάτες, ενώ χτες έδωσε προς διαβούλευση ένα μεγάλο σχέδιο επενδύσεων ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ μέχρι το 2025 μεταξύ των οποίων είναι η εγκατάσταση ψηφιακών μετρητών ύψους 1 δισεκ. Πριν τη μεταβίβαση του 49%. Όπως έχει ανακοινωθεί, η ΔΕΗ θα εισφέρει στον ΔΕΔΔΗΕ την κυριότητα του δικτύου μαζί με τις υποχρεώσεις που συνδέονται με αυτό.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.