ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Την πλήρη στήριξη στην EuroAsia Interconnector εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

16:02 - 22 Δεκ 2020 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Την πλήρη στήριξη στην EuroAsia Interconnector εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης
Την πλήρη στήριξή του προς το έργο κοινού ενδιαφέροντος ΕΚΕ3.10 EuroAsia Interconnector εξέφρασε για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης, χαιρετίζοντας το «8ο Ενεργειακό Συμπόσιο 2020» που διοργάνωσε στη Λευκωσία το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE) σε συνεργασία με την εταιρεία επικοινωνίας και συνεδρίων Financial Media Way.

Στην ομιλία του, ο ΠτΔ ανέπτυξε εν συντομία την ενεργειακή στρατηγική της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στηρίζεται, στη βάση ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο:

  • την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης γειτονικής περιοχής.
  • την ανάπτυξη της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τη σταδιακή μετάβαση της Κύπρου στην πράσινη ενέργεια και την κυκλική οικονομία.
  • την αξιοποίηση του υδρογονανθρακικού πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Δημοκρατίας.

«Ένας από τους πλέον σημαντικούς μας στόχους στον εσωτερικό τομέα ενέργειας δεν είναι άλλος από το άνοιγμα της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού που εκτιμάται περί τα τέλη του 2021/αρχές του 2022».

«Σε σχέση με τον πυλώνα της άρσης της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, υπενθυμίζω πως τέθηκε ως προτεραιότητα η προώθηση Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος υψίστης σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Το πρώτο έργο ΕΚΕ στο οποίο αναφέρθηκε ο ΠτΔ είναι:

«Η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου ηλεκτρικού καλωδίου, γνωστή ως EuroAsia Interconnector, η οποία ουσιαστικά θα αποτελεί την διασυνδετήριο λεωφόρο ηλεκτρισμού που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη».

«Πέραν τούτου, παρέχουμε πλήρη στήριξη στην προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση EuroAfrica Interconnector, η οποία θα συνδέει την Κύπρο με την Αίγυπτο και την Ελλάδα».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Μιλώντας στο 8ο Ενεργειακό Συμπόσιο, η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου μίλησε για τις στρατηγικές επιδιώξεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως η διασφάλιση ενεργειακού εφοδιασμού της Κύπρου, η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, στη βάση των στόχων της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ, η δημιουργία βιώσιμης και ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας και η αξιοποίηση των εγχώριων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η Υπουργός Ενέργειας έκανε αναφορά και στον EuroAsia Interconnector, έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο θα διασυνδέει τα ηλεκτρικά συστήματα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου.

Ως ανάδοχος του έργου ΕΚΕ3.10 EuroAsia Interconnector που υλοποιείται με αυστηρά χρονοδιαγράμματα με στόχο την έγκαιρη υλοποίηση του μέχρι τον Δεκέμβρη του 2023, χαιρετίζουμε την έμπρακτη στήριξη που εξέφρασαν για ακόμα μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Υπουργός Ενέργειας κα. Πηλείδου.

Παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου ως η τελευταία μη-διασυνδεδεμένη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ, όσο και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συγκαταλέγει το έργο 2,000 μεγαβάτ ως Έργω Κοινού Ενδιαφέροντος υψίστης σημασίας και επιλέξιμο για χορηγία από το το Ευρωπαϊκό Ταμείο «Συνδέοντας για την Ευρώπη».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:05 - 22 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.