ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H MYTILINEOS «στιβαρή» και μετά την κρίση Κύριο

10:45 - 06 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
H MYTILINEOS «στιβαρή» και μετά την κρίση
Οι περισσότεροι θα θυμόμαστε το 2020 σαν μία δύσκολη χρονιά: στη δίνη μίας φονικής πανδημίας, που συντάραξε συθέμελα τις οικονομίες του πλανήτη και απειλεί ακόμα και σήμερα τη βιωσιμότητα μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων. Με την απώλεια της ανθρώπινης επαφής, την έκρηξη των ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της τηλεργασίας και της τηλεκπαίδευσης.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Magazine Ιανουαρίου.

Υπάρχει ωστόσο και μία ακόμα ανάγνωση. Το 2020 ήταν η χρονιά που η επιστήμη συνεργάστηκε και κατάφερε να αναπτύξει μέσα σε λίγους μήνες ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για να σωθεί η ανθρωπότητα. Ήταν η χρονιά που μάθαμε να εκτιμούμε τα σημαντικά και να προτάσσουμε την ατομική ευθύνη για το συνολικό καλό.

Το 2020 ήταν πράγματι μία χρονιά γεμάτη πρωτόγνωρες προκλήσεις. Οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να σταθούν όρθιες σε αυτήν την παγκόσμια δίνη, ήταν αυτές που είχαν στέρεες βάσεις, υγιείς ισολογισμούς, οραματικές στρατηγικές, τόλμη, αλλά και πυγμή. Οι εταιρείες αυτές καταφέρνουν ήδη να αγγίξουν τα προ-covid επίπεδά τους, βάζοντας τα θεμέλια και για περαιτέρω ανάπτυξη.

Μία από αυτές τις εταιρείες είναι αναμφισβήτητα η MYTILINEOS. Βασικό στοιχείο αυτής της επιτυχίας, ήταν σίγουρα η έγκαιρη πρόβλεψη της διοίκησης για την κατάσταση που θα επικρατούσε με τον κορωνοϊό, αλλά και η σύνεση να «γεμίσουν» τα ταμεία της εισηγμένης, δίνοντας ασφάλεια στους επενδυτές και ώθηση στο στρατηγικό της πλάνο.

Πρώτα ο άνθρωπος και μετά οι μηχανές

Η MYTILINEOS ήταν από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που «πήρε στα σοβαρά» τον ιό από νωρίς. Ήδη, από τις αρχές Φεβρουαρίου, η εταιρεία απευθύνθηκε στους εργαζόμενους, αλλά και στους εξωτερικούς της συνεργάτες κρούοντας το κίνδυνο για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ενώ παράλληλα task forces υπό την ανώτατη διοίκηση κατέστρωναν αναλυτικά το πλάνο ασφάλειας και επιχειρηματικής συνέχειας. Με εντολή του Ευ. Μυτιληναίου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS η κεντρική στρατηγική ήταν: «Διασφαλίστε την υγεία όλων».

Έτσι, η MYTILINEOS υιοθέτησε και εφάρμοσε πρωτόκολλα για όλους τους εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ελαχιστοποίησε τα ταξίδια και ενεργοποίησε όλα τα εργαλεία για τηλεδιασκέψεις. Ξεκίνησε θερμομετρήσεις στους εξωτερικούς συνεργάτες και εφάρμοσε αυστηρές οδηγίες ασφαλείας για τους εργαζόμενους στις βιομηχανικές της μονάδες. Με συνεχή επικοινωνία, όλοι οι εργαζόμενοι ενημερώνονταν για τις διεθνείς εξελίξεις.

Από τότε, μέχρι και σήμερα, στο δεύτερο πλέον κύμα της πανδημίας, η MYTILINEOS λειτουργεί στο 100% των δυνατοτήτων της. Οι βιομηχανικές της μονάδες δεν σταμάτησαν ούτε ένα λεπτό. Το εργοστάσιο μεταλλικών κατασκευών στο Βόλο, αλλά και η ιστορική Αλουμίνιον της Ελλάδος παρέμειναν σε λειτουργία. Ένα μοναδικό κατόρθωμα που επιτεύχθηκε χωρίς εκπτώσεις στη δημόσια υγεία. Το ίδιο και στα εργοτάξια της εταιρείας ανά τον κόσμο. Όλα τα έργα που ήταν σε εξέλιξη συνέχισαν απρόσκοπτα. Από την κατασκευή του νέου CCGT της εταιρείας στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου, μέχρι την παράδοση φωτοβολταϊκού πάρκου Talasol στην Ισπανία, από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.

Όλες οι μονάδες παραγωγής ρεύματος έμειναν «στη πρίζα» συμβάλλοντας σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Με το σύνθημα «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε» η MYTILINEOS απέδειξε ότι είναι μία στιβαρή επιχείρηση, που μπορεί να δώσει ώθηση στην εθνική οικονομία, ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία παρέμεινε σταθερή στο στρατηγικό της πλάνο και στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης: Μετεξέλιξε τον Τομέα έργων EPC – την ιστορική ΜΕΤΚΑ – στον νέο Τομέα Έργων Βιώσιμη Ανάπτυξης. Έτσι, πέραν της κατασκευής θερμικών σταθμών και επιλεγμένων κατασκευαστικών έργων που παραδοσιακά εκτελεί η εταιρεία, η δραστηριότητά της ενισχύεται με την δυναμική ανάπτυξη έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπως διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, υβριδικά και off-grid ενεργειακά έργα, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, εκτέλεση καινοτόμων first-of-kind ενεργειακών έργων (π.χ., έργα υδρογόνου) και άλλα.

Ήδη, η πρώτη επιτυχία του νέου Τομέα ήρθε από τη Μεγάλη Βρετανία, με την υπογραφή συμφωνίας για την κατασκευή (EPC μίας μονάδας ενεργειακής αξιοποίησης απορριμμάτων (Protos Energy Recovery Facility) στο Cheshire της Αγγλίας, δυναμικότητας 400.000 τόνων μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά έτος. Ένα έργο που αποτελεί ισχυρή απόδειξη και αναγνώριση της ικανότητας του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης να αναλαμβάνει σε διεθνές επίπεδο πολύπλοκα έργα υψηλών τεχνικών απαιτήσεων.

Η MYTILINEOS σε αριθμούς

Οι προσπάθειες της MYTILINEOS αποδίδουν καρπούς και αποτυπώνονται στα ισχυρά οικονομικά της αποτελέσματα. Έτσι, κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, ο κύκλος εργασιών και το EBITDA ανήλθαν σε 1.341 εκατ. ευρώ και 235 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, δείχνοντας ότι η εταιρεία όχι μόνο καταφέρνει να κοιτάξει και αυτή τη κρίση «στα μάτια», αλλά και ότι μπορεί να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019.

Εξάλλου, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος είχε θέσει ως στόχο με το ξέσπασμα της πανδημίας η εταιρεία για το 2020 να πλησιάσει τα νούμερα του 2019, μιας χρονιάς ρεκόρ για την εταιρεία και τα οικονομικά της μεγέθη. Το πρώτο εννεάμηνο δείχνει ότι η εταιρεία είναι κάτι περισσότερο από εντός στόχων.

Δημιουργώντας αξία

Πέραν της επιχειρηματικής της δραστηριότητας, η MYTILINEOS μεριμνά ώστε να ανταποδίδει αξία. Με τη δραστηριότητά της δημιουργεί συνολική προστιθέμενη αξία 1,06 δισ. ευρώ ίση με το 0,6% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας και συνεισφέρει φορολογικά 301 εκατ. ευρώ ίσα με το 0,39% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους. Επιπλέον, έχει ευθυγραμμίσει την πολιτική της με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ, επενδύοντας σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η κινητοποίηση της εταιρείας να συμβάλλει με κάθε τρόπο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και να συνδράμει στο σύστημα υγείας της χώρας. Έτσι, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του ΑΧΕΠΑ Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εξοπλίστηκαν με 15 ειδικούς αναπνευστήρες, για εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά, μέρος της δωρεάς της MYTILINEOS που είχε πραγματοποιηθεί κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ προχώρησε και σε δωρεά μοριακού μηχανήματος ανίχνευσης του SARS-CoV-2, μαζί με τα σχετικά αναλώσιμα, για περισσότερα από 5.000 τεστ προς το Γ.Ν.Α. Ευαγγελισμός, προκειμένου να ενισχυθεί η εξεταστική του δυναμικότητα. Επιπλέον, εξασφάλισε πολύτιμο ιατρικό εξοπλισμό:

  • για το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, ώστε να εξοπλισθούν μονάδες ΜΕΘ, αλλά και να διευκολυνθεί το έργο των νοσοκομειακών ιατρών
  • 2 συστήματα αναπνευστήρων για ΜΕΘ και ιατρικό εξοπλισμό στο Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και 500 rapid test στον Δήμο Λεβαδέων
  • 2 συστήματα αναπνευστήρων για ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας
  • Rapid και μοριακά τεστ, καθώς και υγειονομική συνδρομή στο Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, αλλά και Ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό για το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου

«Να αφήνεις στο μέλλον το πιο φωτεινό σου κομμάτι»

Η MYTILINEOS επιλέγει να πρωτοπορεί στο σύνολο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων, με στόχο να κυριαρχεί στις αγορές που δραστηριοποιείται.

Η Protergia, ο Τομέας Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου, έχει εδραιωθεί, συμβάλλοντας δυναμικά στο άνοιγμα της αγοράς, προς όφελος όλων των συμμετεχόντων, αλλά και των καταναλωτών. Σήμερα, η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και ο μεγαλύτερος ιδιώτης προμηθευτής, με περισσότερες από 280.00 παροχές σε όλη τη χώρα. Η δραστηριότητα της εταιρείας στον τομέα της Ενέργειας ενισχύεται από τον τομέα Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η προμήθεια της εταιρείας με φυσικό αέριο, σε ανταγωνιστικούς όρους. Η MYTILINEOS έγινε το 2020 ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στη χώρα με μερίδιο 45%, ενώ ειδικά στο LNG εισήγαγε το 49% των ποσοτήτων.

Στο συναρπαστικό Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας, οι επιτυχίες διαδέχονται η μία την άλλη, με ανάληψη έργων σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από τη Χιλή, μέχρι το Καζακστάν και την Αυστραλία. H MYTILINEOS έχει καθιερωθεί ως ένας από τους 10 κορυφαίους EPC κατασκευαστές στον κόσμο, με μοναδική τεχνογνωσία σε όλο το φάσμα έργων ηλιακής ενέργειας. Ταυτόχρονα, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας είναι μεγάλη, με την MYTILINEOS να πρωτοπορεί και σε αυτό το κομμάτι σε Ελλάδα και εξωτερικό, μέσω των συστημάτων μπαταριών BESS που υποστηρίζουν την αυξημένη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.

Τέλος, ο Τομέας Μεταλλουργίας της εταιρείας παραμένει σταθερός πυλώνας ανάπτυξης, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις εταιρείες του κλάδου διεθνώς, λόγω των επιτυχημένων προγραμμάτων μείωσης κόστους που εφαρμόζει και του επιτρέπουν να παραμένει κερδοφόρος, ακόμα και σε ρευστές περιόδους όπως η φετινή χρονιά.

Η MYTILINEOS ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Η νέα χρονιά θα έχει και αυτή προκλήσεις, αλλά οι βάσεις για ανάπτυξη έχουν τεθεί από καιρό και η MYTILINEOS γνωρίζει πως μόνο μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης μπορεί να επιτευχθεί επιχειρηματική αριστεία με μακροπρόθεσμες προοπτικές.

Το 2020 «έκανε το αδύνατο να συμβεί» - το 2021 θα αφήσει σε όλους μας το πιο φωτεινό της κομμάτι.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:24 - 06 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.