ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Η συμφωνία ΔΕΗ–RWE η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση

20:45 - 11 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Γεωργιάδης: Η συμφωνία ΔΕΗ–RWE η μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση
Η συμφωνία της ΔΕΗ με την RWE για κοινές επενδύσεις στην αγορά των ΑΠΕ, αποτελεί τη μεγαλύτερη «πράσινη» επένδυση στην Ελλάδα με «άρωμα» Γερμανίας, υπογράμμισε σήμερα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ψηφιακής πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες η επιδιωκόμενη συμφωνία θα λάβει την έγκριση της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας δρ. Αντρέας Πίνκβαρτ, η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος για το κρατίδιο της Γερμανίας, ενώ όπως επισήμανε η βιώσιμη μετάβαση της οικονομίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της διεθνούς συνεργασίας και του διασυνοριακού ανταγωνισμού.

Αναλυτικότερα, όπως τόνισε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στόχος της ΔΕΗ και της RWE είναι η εμβληματική αυτή επένδυση να υλοποιηθεί στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και πρόσθεσε ότι αποτελεί μια από τις δύο μεγαλύτερες «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα με «άρωμα» Γερμανίας. Ως δεύτερη ανέφερε την πιλοτική επένδυση της Volkswagen στο χώρο της ηλεκτροκίνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αστυπάλαια.

Σημειώνεται ότι το MoU μεταξύ ΔΕΗ και RWE υπεγράφη πέρυσι τον Μάρτιο στο Βερολίνο στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ – Όραμα και Ευκαιρίες Επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τα της Οικονομίας, ο Yπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπογράμμισε ότι το 2020 η Ελλάδα βελτίωσε κατά 13 θέσεις την κατάταξή της σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αφού ανέβηκε στην 6η από τη 19η θέση, ενώ για την απορρόφηση των κονδυλίων σχετικά με την αντιμετώπιση του Covid-19 κατατάχθηκε στην 1η και τη 2η θέση στα δύο βασικά κοινοτικά ταμεία.

Ο υπουργός στάθηκε επίσης στην πορεία της Ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι το 2020 η ύφεση που θα παρουσιάσει η Ελλάδα δεν θα είναι μακριά από το μέσο όρο της Ε.Ε., διότι η χώρα εφάρμοσε ταχύτατα όλα τα αναγκαία μέτρα στήριξης. Για το 2021 εκτίμησε ότι το κλίμα στην οικονομία θα αρχίσει να αλλάζει ήδη από το β΄ τρίμηνο, ενώ το γ΄ τρίμηνο θα εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη, χάρη και στην ταχύτατη αλλά και με μεγάλη περίσκεψη και αποτελεσματικότητα χρήση των κοινοτικών ενισχύσεων.

Τέλος, αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Γερμανίας για την Ελλάδα, το σχολίασε ως υψηλό, δεδομένου ότι, όπως είπε, οι γερμανικές επενδύσεις είναι οι σημαντικότερες σε αξία ξένες επενδύσεις στη χώρα, ενώ τις χαρακτήρισε και ως επικερδείς για τους Γερμανούς επενδυτές, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας του Κρατιδίου της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας της Γερμανίας, ο δρ. Αντρέας Πίνκβαρτ, τοποθετούμενος ως κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, στάθηκε στη σημασία και την αξία των διεθνών συνεργασιών για την ενεργειακή και τεχνολογική μετάβαση, χαρακτηρίζοντας τις διακρατικές συνέργειες «κλειδί» για την επίτευξη των «πράσινων» στόχων. «Συνεργαζόμενοι στενά, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η Πράσινη Συμφωνία θα γίνει επιτυχία και πρότυπο για άλλες περιοχές του κόσμου», ανέφερε, επισημαίνοντας τον στόχο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας να είναι ουδέτερη κλιματικά έως το 2050.

Όπως είπε, «η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία είναι ένα βιομηχανικό κράτος κι η μετάβασή της στην ουδετερότητα του κλίματος αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, την οποία είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε, αλλά πάνω απ’ όλα ως ευκαιρία να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα της βιομηχανίας με ουδέτερο κλίμα». Αναφερόμενος στην ενεργειακή απεξάρτηση της βιομηχανίας από τον άνθρακα σημείωσε ότι, η κρατική κυβέρνηση στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία υποστηρίζει εντατικά και συνοδεύει τον μετασχηματισμό του κλάδου για την κλιματική ουδετερότητά του, γνωρίζοντας ότι τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζονται από οικονομικούς τομείς, των οποίων η απαλλαγή από τον άνθρακα είναι τεχνικά και οικονομικά πολύ δύσκολη. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, εφαρμόζει ένα διευρυμένο πρόγραμμα, μέρος του οποίου περιλαμβάνει και την άμεση υλοποίηση 100 πολλά υποσχόμενων έργων. Τέλος, σε ό,τι αφορά ειδικότερα το υδρογόνο και τη χρήση του ως ενεργειακό καύσιμο, τόνισε ότι «η καθιέρωσή του στην Ευρώπη είναι δυνατή μόνο με κοινές προσπάθειες. Γι΄ αυτό θα επικεντρωθούμε στην οικοδόμηση και εντατικοποίηση των διεθνών συνεργασιών, έχοντας ήδη από τον Νοέμβριο παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για το υδρογόνο για τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, ενσωματωμένο στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και εθνικών στρατηγικών».

Στο χαιρετισμό του ο πρέσβης δρ Ράιχελ εξήρε τις δυναμικές και στενές εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και ανέδειξε τις επιτυχίες της γερμανικής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: την κοινή προμήθεια εμβολίων σε πνεύμα αλληλεγγύης, το σχέδιο ανάκαμψης «NextGeneration EU», την προστασία του κλίματος, τη συμφωνία για το Brexit, την επενδυτική συμφωνία ΕΕ-Κίνας. «Η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τις επιτυχίες αυτές με ποικίλους τρόπους», εξήγησε ο Πρέσβης, «και μέσω των πόρων του ταμείου ανάκαμψης για τον κορωνοϊό “NextGeneration EU/Recovery-funds” έχει μία πραγματική ευκαιρία να προωθήσει σε μεγάλο βαθμό τη φιλόδοξη μεταρρυθμιστική της ατζέντα.»

Η γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κ. Μαρία Παπακωνσταντίνου, χαιρετίζοντας τη διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, για την υποδοχή του 2021, υπογράμμισε ότι «η παρουσία του Υπουργού Οικονομάς, Καινοτομίας, Ψηφιοποίησης και Ενέργειας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Καθηγητή κ. Andreas Pinkwart ανοίγει και ένα νέο κεφάλαιο για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και του πολυπληθέστερου και πολύ δυναμικού Γερμανικού Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, στο χαιρετισμό του έδωσε έμφαση στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν επενδυτικές προτεραιότητες για τη Γερμανία κι η Ελλάδα βρισκόμενη σε φάση ψηφιακής και ενεργειακής μετάβασης προσφέρεται για διακρατικές συνέργειες, ώστε να εξασφαλίσει τους προβλεπόμενους πόρους και την αναγκαία τεχνογνωσία. Όπως τόνισε, αναμφίβολα, ο ενεργειακός τομέας στην Ελλάδα θα ενισχύσει τις επενδύσεις τα επόμενα χρόνια, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον και ξένων ομίλων και παράλληλα η χώρα μπορεί να μετατραπεί σε ένα αναβαθμισμένο hub ανάπτυξης και αξιοποίησης καινοτόμων και ψηφιοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας». Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, «για την Ελλάδα, η Γερμανία, στο πεδίο της οικονομίας, λογίζεται στρατηγικός εταίρος και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο θα παραμένει στην πρώτη γραμμή δράσης, ώστε οι διμερείς σχέσεις, εμπορικές και επενδυτικές, να τονωθούν περαιτέρω τα επόμενα χρόνια». Σημείωσε, δε, ότι «ο μηχανισμός του Επιμελητηρίου θα επιμείνει στο να στηρίζει το διττό του ρόλο: Να λειτουργεί ως κεντρική «πύλη» εξωστρέφειας για όσες ελληνικές επιχειρήσεις προσβλέπουν στη Γερμανία επενδυτικά και εμπορικά και να δραστηριοποιείται ως άτυπος «πρεσβευτής» και «σύμβουλος» της ελληνικής κυβέρνησης μεταφέροντας στη γερμανική επιχειρηματική κοινότητα το μήνυμα ότι η ελληνική οικονομία προσφέρει πολλές και σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες».

Στο πλαίσιο του πρώτου πάνελ της εκδήλωσης με τίτλο «Πράσινη Οικονομία – Μοχλός για αειφόρο ανάπτυξη», το οποίο συντόνισε ο κ. Γιώργος Ευγενίδης, δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ, ο διευθύνων σύμβουλος της BASF Ελλάς και Β’ αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Βασίλης Γούναρης, σημείωσε από την πλευρά του ότι «χημική βιομηχανία είναι ένας από τους πλέον καινοτόμους και εξωστρεφείς κλάδους, ο οποίος μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μετάβαση σε μία αειφόρο οικονομική ανάπτυξη. Με γνώμονα τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, αναπτύσσουμε τεχνολογίες αιχμής για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων, όπως η παραγωγή υγιεινών, προσιτών και βιώσιμων αγροδιατροφικών προϊόντων, η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων, η ηλεκτροκίνηση και η αειφόρος χρήση των πλαστικών. Είμαστε στο πλευρό της Πολιτείας, για να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 και στην ενίσχυση ενός πιο πράσινου και βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου,» τόνισε ο κ. Βασίλης Γούναρης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ALUMIL, κ. Γεώργιος Μυλωνάς, αναφέρθηκε στην Πράσινη Οικονομία, τονίζοντας ότι θέτει νέους στόχους και ανοίγει νέους δρόμους, νέους ορίζοντες, που οδηγούν σε ισορροπημένη αειφόρο ανάπτυξη. Σχολιάζοντας επιμέρους πεδία της πράσινης οικονομίας στάθηκε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέγοντας ότι βοήθησαν να αναπτυχθεί ένας κλάδος, όπου εκατομμύρια άνθρωποι, χρησιμοποιώντας νέες εγκαταστάσεις, νέα μηχανήματα, νέους πόρους, με συνεχή έρευνα, δημιούργησαν μια νέα οικονομική δραστηριότητα με πολλαπλά οφέλη. Ιδιαίτερες ήταν οι επισημάνσεις του και την Ανακύκλωση και Διαχείριση Αποβλήτων, που, όπως είπε, συνεχώς γίνεται πιο ευρηματική, πιο αποτελεσματική, με πολύ μέλλον, όπως και για τη διαχείριση υδάτινων πόρων μέσω της οποίας θα αντιμετωπιστεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Πράσινης Οικονομίας και της ανθρωπότητας. Τέλος, σημείωσε ότι Πράσινα Κτήρια θα συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και στην εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στο πεδίο των μεταφορών αναμένονται επαναστατικές αλλαγές που θα ενισχύσουν μια ισχυρή, αυτοτροφοδοτούμενη και αειφόρο ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος διοικητικού συμβουλίου της PreZero, Θωμάς Κυριάκης, με την τοποθέτησή του στάθηκε στο πεδίο της κυκλική οικονομίας, αναφέροντας ότι «ο Όμιλος Schwarz, με το περιβαλλοντικό του τμήμα PreZero, έχει επίγνωση της ευθύνης του και ως εκ τούτου, προωθεί την κυκλική οικονομία και συνεπώς, τη βιώσιμη προστασία του κλίματος. Στο τμήμα PreZero συνδυάζουμε όλες τις απαραίτητες ικανότητες, που χρειάζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου ανακύκλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στη διεθνή και διακλαδική μεταφορά τεχνογνωσίας και να προωθήσουμε γρήγορα νέες τεχνολογίες. Δίνουμε τον παλμό, ώστε να καταστήσουμε δυνατή την οικοδόμηση μιας πράσινης οικονομίας που λειτουργεί και εξοικονομεί πόρους στην Ευρώπη, σε συνεργασία με Έλληνες ενδιαφερόμενους και επιχειρηματίες».

Ανοίγοντας τις εργασίες της εκδήλωσης, ο γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και μέλος δ.σ., Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, αναφερόμενος στην πολιτική που θα ακολουθήσει φέτος το Επιμελητήριο, τόνισε ότι κεντρικός στόχος του θα είναι «η ανάδειξη, με πρωτοβουλίες και δράσεις, του “οδικού χάρτη”, που θα φέρει πιο κοντά στη γερμανική αγορά ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δίνουν έμφαση στην εξωστρέφεια και, ταυτόχρονα, θα στρέψει το ενδιαφέρον Γερμανών επενδυτών για την Ελληνική αγορά». Όπως είπε, οι βασικότερες ενέργειες θα εμβαθύνουν σε πεδία με χαρακτηριστικότερα την ενέργεια και ειδικότερα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, την αγροδιατροφή, την φαρμακοβιομηχανία, την έρευνα και ανάπτυξη και την καινοτομία, ενώ προανήγγειλε για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, και στο βαθμό που οι συνθήκες θα το επιτρέψουν, ένα οικονομικό φόρουμ στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο θα στηρίξει τη στρατηγική απόφαση του Επιμελητηρίου να επεκτείνει τις δράσεις του στη Γερμανία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.