ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλεκτροκίνηση: Στην «Πεταλούδα» του Αιγαίου τα υψηλότερα κίνητρα στον κόσμο

10:48 - 12 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ηλεκτροκίνηση: Στην «Πεταλούδα» του Αιγαίου τα υψηλότερα κίνητρα στον κόσμο
Υβριδική παραγωγή ρεύματος, απαλλαγή από ΙΧ παλιάς τεχνολογίας, νέες τεχνικές διαχείρισης απορριμμάτων και σειρά άλλων δράσεων που θα φέρουν δημογραφική και κοινωνική ανάπτυξη και νέα τροχιά στην οικονομία της Αστυπάλαιας προβλέπει το στρατηγικό πλάνο που εκπόνησε η Deloitte με τίτλο «Αστυπάλαια 4.0» για το νησί των Δωδεκανήσων.

«Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος από τη Volkswagen αυξήθηκε κατακόρυφα η φήμη του νησιού με ενδιαφέρον από την Αυστραλία μέχρι το Μεξικό όπως φάνηκε από τα ερωτήματα και τα αιτήματα που έχουν τεθεί στον όμιλο από όλο τον κόσμο», ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής παρουσίασης της Deloitte για το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του νησιού ο κ. Κώστας Φραγκογιάννης υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια. Ο κ. Φραγκογιάννης πρόσθεσε ότι ειδικά όσον αφορά το πλάνο με τη Volkswagen, «η πανδημία δε μας σταματά και προχωράμε γρήγορα στην υλοποίηση του προγράμματος «τα πρώτα αποτελέσματα του οποίου θα φανούν σε 2-3 μήνες.

Όπως φαίνεται μάλιστα όπως ανέφερε τόσο ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Κομηνέας όσο και ο κ. Φραγκογιάννης η Αστυπάλαια ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας αναδεικνύεται ως προορισμός ακόμη και εγκατάστασης. Κι αυτό γιατί πέρα από το μοναδικό ανόθευτο περιβάλλον στο νησί «Πεταλούδα» του Αιγαίου θα προβλέπονται διπλάσια κίνητρα για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σχέση με την άλλη Ελλάδα. «Θα είναι  τα υψηλότερα κίνητρα στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι πέρα από την ηλεκτροκίνηση ΙΧ θα αναπτυχθεί και οικονομία … διαμοιρασμού στις μετακινήσεις με δίκτυο κοινόχρηστων ηλεκτρικών αυτοκινήτων .

«Θέλουμε να μειώσουμε τα αυτοκίνητα στο νησί. Στο πλαίσιο αυτό η VW θα δωρίσει μοντέλα της» ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης. «Θα υπάρχει όμως και συγκοινωνία αλα καρτ, όπου ο κάθε κάτοικος θα στέλνει ένα μήνυμα κι ένα μικρό λεωφορείο θα μπορεί  να τον πηγαίνει την ώρα που θέλει στον τόπο που θέλει όλο το 24ωρο. Παράλληλα θα αναπτυχθούν οι υποδομές και σιγά – σιγά η «αυτόνομη οδήγηση» σημείωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών.

Όπως ανέφερε θα χρειαστεί 4-5 χρόνια για να αντικατασταθούν τα οχήματα καταλήγοντας ότι ήδη υπάρχουν «εθελοντές για να πάνε στην Αστυπάλαια γοητευμένοι από το πρόγραμμα.

Ανοίγεται ένας δρόμος και μετά θα ακολουθήσουν κι άλλα προγράμματα για το νησί πχ αποκομιδή σκουπιδιών κτλ» τόνισε. Πάντως όπως σημείωσε ο Νίκος Κομηνέας, Δήμαρχος Αστυπάλαιας η ζήτηση για διαμονή και συνεπώς αύξηση της δημογραφίας στο νησί που τα τελευταία χρόνια είχε μείωση πληθυσμού θα ήταν δυναμική εάν υπήρχε και πιο γρήγορο ίντερνετ. Κάτι που όπως τόνισε του το έχουν πει πολλοί που επιζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο τις μέρες του covid-19.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.