ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκρέκας: O IGB καθιστά τη Βόρειο Ελλάδα ενεργειακό κέντρο

15:02 - 22 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκρέκας: O IGB καθιστά τη Βόρειο Ελλάδα ενεργειακό κέντρο
Σε ενεργειακό κέντρο στην ευρύτερη περιφέρεια των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετατρέπεται η Βόρειος Ελλάδα με την ολοκλήρωση και λειτουργία του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, τόνισε χθες μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκρέκας, ο αγωγός IGB θα εγκαινιάσει την υλοποίηση των κάθετων αγωγών, τροφοδοτώντας από τη Βόρειο Ελλάδα τις χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, με αέριο από εναλλακτικές οδεύσεις.

Σε συνδυασμό με τα άλλα μεγάλα έργα ενεργειακών υποδομών που έχουν κατασκευαστεί (αγωγός TAP) ή βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης (τερματικό LNG Αλεξανδρούπολης), ο αγωγός IGB συμπληρώνει το παζλ δημιουργίας εκείνων των έργων που θα καταστήσουν την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος σε ενεργειακό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Έτσι ο IGB πολλαπλασιάζει τις πηγές ενέργειας, όχι μόνο λόγω του TAP αλλά και λόγω της σύνδεσής του με το FSRU στην Αλεξανδρούπολη που όπως λέγεται είναι, το δίδυμο έργο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να τροφοδοτείται με υγροποιημένο αέριο που θα φτάνει στον πλωτό σταθμό, από οποιαδήποτε χώρα.

Ο αγωγός θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2021, καθώς καθυστέρησε η κατασκευή του λόγω της πανδημίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 22 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.