ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στροφή στην ηλεκτροκίνηση από τους επενδυτές-Οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου Κύριο

20:45 - 24 Ιαν 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στροφή στην ηλεκτροκίνηση από τους επενδυτές-Οι κορυφαίες εταιρείες του κλάδου
Τεράστιο ενδιαφέρον έχει αποκτήσει ο κλάδος της οδικής μετακίνησης με ηλεκτρική ενέργεια αντί για ορυκτά καύσιμα -π.χ πετρέλαιο ή βενζίνη- με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να τοποθετούν τα χρήματά τους σε εταιρείες, οι οποίες ασχολούνται αποκλειστικά ή εν μέρει με την ηλεκτροκίνηση.

Στον συγκεκριμένο κλάδο, πρωταγωνιστές είναι εταιρείες όπως η Tesla και η Nio, ωστόσο ανεβαίνουν επίπεδο κι άλλες πιο εξειδικευμένες επιχειρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η εταιρεία ηλεκτρικών λεωφορείων της Tαϊβάν, ονόματι RAC Electric Vehicles, που έχει σημειώσει απώλειες τα τελευταία επτά χρόνια, αλλά η τιμή της μετοχής της εκτινάχθηκε κατά 27% στις αρχές Ιανουαρίου.

Το τελευταίο διάστημα ένας αυξανόμενος αριθμός επενδυτών στρέφει το βλέμμα του σε εταιρείες που προμηθεύουν όσες κατασκευάζουν ηλεκτρικά αμάξια με μπαταρίες, αλλά και σε εταιρείες με απαραίτητα στοιχεία για την κατασκευή μπαταριών.

Στην πραγματικότητα, πολλοί επενδυτές λένε ότι προσελκύονται ακόμη περισσότερο από εταιρείες, των οποίων οι τιμές των μετοχών τους δεν έχουν ανέλθει σε υψηλά επίπεδα, όπως αυτά των Tesla και Nio.

Ενδεικτικά, οι κατασκευάστριες μπαταριών για οχήματα σαν της Tesla έχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Παράλληλα, μία από τις επιλογές των επενδυτών είναι η China Contemporary Amperex Technology, η οποία προμηθεύει μπαταρίες, αλλά και η BYD, η αυτοκινητοβιομηχανία που υποστηρίζεται από τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και η οποία κατασκευάζει και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και ηλιακούς συλλέκτες.

Η «χρυσή» δεκάδα της UBS

Τα σημερινά λιγότερο γνωστά ονόματα μπορούν να αποδειχθούν τα αστέρια του αύριο. Η UBS Group AG, σε μια πρόσφατη έκθεση για τα ηλεκτροδοτούμενα αμάξια, παρουσίασε έναν κατάλογο με 10 κορυφαίες εταιρείες, εκ των οποίων μόνον οι τέσσερις, άρα λιγότερες από τις μισές, είχαν ως βασική δραστηριότητά τους την κατασκευή οχημάτων.

Στους δέκα καλύτερους συγκαταλέγεται η προμηθεύτρια μπαταριών EVE Energy, στης οποίας το πελατολόγιο υπάρχουν οι BMW, Daimler και Xpeng. Δύο άλλες νεοσύστατες εταιρείες μπαταριών εμφανίζονται επιπροσθέτως στη λίστα και είναι οι Shanghai Putailai New Energy Technology και Wuxi Lead Intelligent Equipment, των οποίων οι τιμές των μετοχών είχαν μία θεαματική άνοδο κατά την παρελθούσα χρονιά κατά 32% και 87% αντιστοίχως, ωστόσο και πάλι δεν προκαλούν τη ζάλη που γεννά η εκτίναξη στα ουράνια της Nio, η οποία είχε άνοδο 1.112% στην τιμή της μετοχής της.

Τέλος, στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έχουν ακόμα τεθεί η βελγική Umicore, ένας βασικός προμηθευτής χημικών ενώσεων για μπαταρίες, η αμερικανική παραγωγός του -απαραίτητου για τις μπαταρίες- λιθίου Albemarle, ο γίγαντας εξόρυξης με έδρα την Ελβετία, Glencore, και άλλες εταιρείες οι οποίες διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού μπαταριών.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:25 - 24 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.