ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επενδύσεις 170 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ από την Energean

09:38 - 12 Φεβ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Επενδύσεις 170 εκατ. δολαρίων στο Ισραήλ από την Energean
Επενδύσεις 170 εκατ. δολαρίων σχεδιάζει να κάνει το επόμενο έτος η Energean στο Ισραήλ με στόχο να εξορύξει 110 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε βάθος 10ετίας – 20ετίας. Τους αριθμούς αυτούς παραθέτει δημοσίευμα του Bloomberg παρουσιάζοντας το σχεδιασμό που αφορά τα κοιτάσματα Καρίς, Βόρειο Καρίς και Τανίν.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς για εμάς» σημειώνει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος, Μαθιός Ρήγας, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg που αναφέρει ότι για τη νέα επένδυση, η Energean δεν θα χρειαστεί να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς σκοπεύει να αξιοποιήσει το δάνειο των 700 εκατ. δολαρίων, το οποίο εξασφάλισε πέρυσι, αλλά και τις τρέχουσες ταμειακές ροές, ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Όπως αναφέρεται η Energean είναι παρούσα σε εννιά χώρες της Μεσογείου και της Βόρειας Θάλασσας, διαθέτοντας πάνω από 1 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, εκ των οποίων το 77% σε αέριο. Η παραγωγή του Ομίλου προέρχεται από την Αίγυπτο, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Κροατία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι προφανές ότι η Energean με εταιρία με ελληνικό DNA επιλέγει να προωθήσει επενδύσεις σε άλλες περιοχές της Μεσογείου εκτιμώντας ότι εκεί το περιβάλλον είναι θετικότερο.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Energean διαχειρίζεται τα κοιτάσματα Πρίνος, Βόρειος Πρίνος και Έψιλον, στον κόλπο της Καβάλας, τα οποία δίνουν τη μοναδική παραγωγή υδρογονανθράκων στην χώρα. Η μέση ημερήσια παραγωγή του 2019 ήταν 3.300 βαρέλια πετρελαίου. Με δεδομένες τις συνθήκες της αγοράς, έχει θέσει τα κοιτάσματα του Πρίνου υπό Στρατηγική Αναθεώρηση, ενώ αναμένει τις τελικές περιβαλλοντικές άδειες για τo project της ανάπτυξης του κοιτάσματος υδρογονανθράκων στο Κατάκολο Ηλείας.

Συνολικά, όπως αναφέρεται, η εταιρεία διαθέτει στην Ελλάδα 114 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα. Επίσης, είναι Operator με ποσοστό 75% στο θαλάσσιο Block 2 στο Ιόνιο, ενώ συμμετέχει με ποσοστό 50% στο θαλάσσιο block του Δυτικού Πατραϊκού, καθώς και με 40% στις άδειες των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.