ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μάχη» για να κρατηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης-Πολλές διακοπές στην Αττική

09:46 - 16 Φεβ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Μάχη» για να κρατηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης-Πολλές διακοπές στην Αττική
Σε καθεστώς συνεχούς συναγερμού βρίσκονται τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ για τυχόν βλάβες στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθώς το κύμα κακοκαιρίας εξελίσσεται.

Μάλιστα για σήμερα (16/2) το πρωί είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας συνοδευόμενος από τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΑΔΜΗΕ, Μάνο Μανουσάκη για να εποπτεύσει από κοντά τις όλες διαδικασίες. Βέβαια το Κρυονέρι είναι σε κλοιό χιονιού και η προσέγγιση δύσκολη.

Ήδη από χτες (15/2) περισσότερα από 600 συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και συνεργαζόμενων εργολάβων με περίπου 1.500 εργαζομένους έχουν κινητοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση των περιοχών που πλήττονται

Παράλληλα και τα τεχνικά κλιμάκια του ΑΔΜΗΕ είναι σε εγρήγορση για τυχόν βλάβες όπως αυτή που συνέβη χτες στο Μαντούδι της Βόρειας Εύβοιας και επηρέασε για κάποιες ώρες την ηλεκτροδότηση της περιοχής. Σε σχέση με την κάλυψη της ζήτησης ενέργειας αυτή έγινε χωρίς πρόβλημα. Μάλιστα όπως αναφέρεται από πληγές του ΑΔΜΗΕ μπήκαν στο σύστημα 1800 μεγαβάτ από τις ΑΠΕ, κύρια από αιολικά πάρκα, κάτι που βοήθησε στον να μην σημάνει συναγερμός σε μονάδες φυσικού αερίου και υδροηλεκτρικά, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός έκτακτων συνθηκών που έχει εκπονήσει ο ΑΔΜΗΕ. Σημειώνεται ότι σε ακραίες συνθήκες ψύχους η συμβολή των ΑΠΕ εμφανίζεται πολύ περιορισμένη, κάτι που όμως δεν έγινε.

Πάντως οι λιγνιτικές μονάδες Άγιος Δημήτριος 3,4, Καρδιά 3,4 και Μελίτη σε περίπτωση που χρειαστεί θα  λειτουργήσουν ως μονάδες βάσης ενώ σε ετοιμότητα είναι και οι πιο ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου: Αλιβέρι 5, Μεγαλόπολη 5, της ΔΕΗ και Elpedison Θεσσαλονίκης, Elpedison Θίσβης, Protergia και Korinthos Power.

Αποκατάσταση ζημιών

Όπως ενημερώνει ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει στο Δίκτυο η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, προβλήματα ηλεκτροδότησης παρουσιάζονται σήμερα πρωί της 16ης Φεβρουαρίου στις εξής περιοχές:

Στην Αττική στις περιοχές Άγιος Στέφανος, Κρυονέρι, Νέα Ερυθραία, Μεταμόρφωση, Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία,Φιλαδέλφεια, Εκάλη, Μαρούσι, Άνοιξη, Διόνυσος, Δροσιά, Καπανδρίτι, Μενίδι, Πάρνηθα, Αυλώνας, Μαλακάσα, Κάλαμος, Μαρκόπουλο Ωρωπού, Ροδόπολη, Σταμάτα, Βασιλικά Σαλαμίνας και Σκαραμαγκάς.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ συνεχίζει τις προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών μαζί με ενισχυμένες δυνάμεις συνεργαζόμενων εργολάβων από γειτονικές περιοχές, για την επανηλεκτροδότηση χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς  Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

"Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθεπροσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών. Η πρωτοφανής κακοκαιρία συνεχίζει να προκαλεί αρκετές ζημιές στο Δίκτυο κυρίως από την πτώση δέντρων" αναφέρεται σχετικά.

Στο μεταξύ χτες το βράδυ είχαν  αποκατασταθεί τα σοβαρότερα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προέκυψαν από τη σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια, όπως στα νησιά των Βόρειων. Όπως ανακοίνωσε ο ΔΕΔΔΗΕ επανηλεκτροδότηση των Σποράδων ξεκίνησε από τις 16:00 και ολοκληρώθηκε στις 17:00 μετά από την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από την πτώση δέντρων στις δύο γραμμές Μέσης Τάσης που τροφοδοτούν τα νησιά στο χερσαίο κομμάτι του Δικτύου στο Πήλιο.

Στη Εύβοια, πάντως,  συνεχίστηκαν μέχρι το βράδυ οι προσπάθειες επανηλεκτροδότησης αρκετών χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς  Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας καθώς υπάρχουν εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Όπως τονίζεται τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσουν τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών σε όλες τις γραμμές που τροφοδοτούν τα νησιά.

Άνοδος της ζήτησης

Στο μεταξύ σημαντική είναι η άνοδος της ζήτησης  λόγω των καιρικών φαινομένων. Με βάση τις εκτιμήσεις του Διαχειριστή τα φορτία χτες έφτασαν τα 7. 989 μεγαβάτ (MW). Αντίστοιχη εικόνα ή λίγο αυξητική αναμένεται και την Τρίτη και την Τετάρτη.

Σε σχέση με τις τιμές στα 62,74 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για την Τρίτη 16/2/2021. Η τιμή σημείωσε άνοδο 17% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 88,82 ευρώ/MWh στις 7 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 42,35 ευρώ/MWh στις 5 τα ξημερώματα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα των τιμών για την Ιταλία και τη Βουλγαρία.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:29 - 16 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.