ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κασαπίδης για ΑΠΕ:Να μη θίγει υφιστάμενες δραστηριότητες ο χωροταξικός σχεδιασμός

17:36 - 18 Φεβ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κασαπίδης για ΑΠΕ:Να μη θίγει υφιστάμενες δραστηριότητες ο χωροταξικός σχεδιασμός
Η απολιγνητοποίηση στη Δυτική Μακεδονία ήταν το θέμα του Fire Chat του κ. Γιώργου Κασαπίδη, Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, με τον δημοσιογράφο Θοδωρή Παναγούλη, στην ενότητα «Απολιγνητοποίηση και βέλτιστες πρακτικές για το μέλλον», κατά τη 2η ημέρα του 10ου Συνεδρίου Athens Energy Dialogues.

«Η ενεργειακή καρδιά της πατρίδας μας αλλάζει ταυτότητα. Η Δυτική Μακεδονία θέλουμε να μετεξελιχθεί σε ένα κέντρο ενεργειακών εξελίξεων, που θα φιλοξενεί όλες τις πράσινες τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας, που θα αξιοποιούν το ανθρώπινο δυναμικό της, προσθέτοντας ταυτόχρονα χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο κ. Κασαπίδης.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε διεξοδικά  στις συνέπειες της απολιγνιτοποίησης, και επεσήμανε τις δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν σε σχέση με τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση πρώτων υλών. Όπως είπε μέχρι το 2023 αναμένεται να χαθούν 18.000 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας. «Θεωρούμε ότι το σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, που έχει εκπονηθεί για την περιοχή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», ανησυχούμε ως προς τον χρόνο που θα φέρει αυτό αποτελέσματα», είπε, ενώ έκανε γνωστό ότι έχει καταθέσει 15 νέες σχετικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων και η παράταση του κλεισίματος των μονάδων Αγίου Δημητρίου και Μελίτη. 

Όσον αφορά τα νέα πράσινα ενεργειακά project που σχεδιάζονται, ο κ. Κασαπίδης εξέφρασε τη βούληση «να γίνουμε η πρώτη πράσινη περιφέρεια στην Ελλάδα και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη». Ταυτόχρονα επεσήμανε την ανάγκη ενός δίκαιου Χωροταξικού σχεδιασμού, θεσμοθέτησης του ρόλου των τοπικών οργάνων του Δήμου και της Περιφέρειας, αλλά και της θέσπισης μέτρων για ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες, από τις ΑΠΕ.

Αναφορικά με τις προβλέψεις του master plan, ο κ. Κασαπίδης σχολίασε ότι "μπορούμε να αναπληρώσουμε τις χαμένες θέσεις, αλλά όχι σε τόσο σύντομο διάστημα όσο περιγράφεται στο ΕΣΕΚ και στο master plan. Ως το 2023 προβλέπεται να χαθούν 18.000 θέσεις από το λιγνίτη και με το υφιστάμενο πλαίσιο και τις παθογένειες του Δημοσίου ανησυχώ αν θα μπορέσουμε να προλάβουμε. Το σχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση ως προς τη διαφοροποίηση, αλλά ανησυχούμε για το χρόνο που θα φέρει αποτελέσματα. Θα πρέπει να γίνουν κοσμογονικές αλλαγές ως το 2023 για να δημιουργήσουμε 18.000 νέες θέσεις εργασίας. Για αυτό ζητήσαμε αλλαγές. Αν δεν αποδώσει τα αναμενόμενα το σχέδιο, ζητάμε να μετατεθεί ο χρόνος απόσυρσης των μονάδων". 

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι τα μεγάλα φωτοβολταϊκά αποτρέπουν τις επενδύσεις σε κτηνοτροφία και αρδευτικά δίκτυα, ενώ ταυτόχρονα ανεβάζουν τα ενοίκια στη γεωργία. Για το λόγο αυτό, ο χωροταξικός σχεδιασμός πρέπει να μη θίγει υφιστάμενες δραστηριότητες, επίσης πρέπει να θεσμοθετηθεί η αποφασιστική λειτουργία των τοπικών οργάνων ώστε να υποδείξουν τις θέσεις, καθώς και να υπάρξουν ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, ώστε να μην εξάγεται το ρεύμα αλλού, αλλά να ενσωματωθεί στις ΒΙΠΕ, στα αρδευτικά δίκτυα και να δίνει προστιθέμενη αξία με χαμηλότερο κόστος και πράσινη ταυτότητα. Ο περιφερειάρχης εκτιμά ότι το πράσινο πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο στα προϊόντα στα επόμενα χρόνια, άρα θα βοηθήσει τη Δ. Μακεδονία να γίνει ανταγωνιστική. "Σε συνεννόηση με τους επενδυτές και τα υπουργεία θα μπορέσουμε να τα θεσμοθετήσουμε όλα αυτά", τόνισε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.