ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΑΕ: Τι ζητεί η αγορά για την «αλλαγή προμηθευτή»;

10:16 - 12 Μαρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΡΑΕ: Τι ζητεί η αγορά για την «αλλαγή προμηθευτή»;
Τις τοποθετήσεις των εταιρειών του κλάδου στις προτάσεις της ΡΑΕ για τα όρια χρεών πάνω από τα οποία «κόβεται» η δυνατότητα αλλαγής προμηθευτή ρεύματος, δημοσιοποίησε χτες (11/3) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της σχετικής συμπληρωματικής διαβούλευσης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις προτάσεις της Αρχής, μεταξύ άλλων, ο πελάτης δύναται να καταγγείλει τη Σύμβαση Προμήθειας για να ασκήσει το δικαίωμα αλλαγής Προμηθευτή, ακόμη και εάν έχει ληξιπρόθεσμες, μη διακανονισμένες οφειλές, υπό την προϋπόθεση ότι οι εν λόγω οφειλές δεν υπερβαίνουν τα παρακάτω ποσά, ανά κατηγορία Πελατών, για τετραμηνιαία κατανάλωση:

- Οικιακοί Πελάτες: 150 €

- Μη οικιακοί (εμπορικοί) Πελάτες ΧΤ: 200 €

- Πελάτες ΜΤ: 1.000 €

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ), η «πρόταση της ΡΑΕ προβλέπει ιδιαιτέρως χαμηλά χρηματικά όρια τα οποία αποκλειστικό στόχο έχουν τη δημιουργία εμποδίων στο άνοιγμα της αγοράς. Ταυτόχρονα, η θέσπιση των ως άνω ορίων θέτει ζήτημα τήρησης των διαλαμβανομένων στην απόφαση του ΣτΕ, αφού παραβιάζουν ευθέως τον όρο της αναλογικότητα».

Ο Σύνδεσμος, επίσης, «θεωρεί ως ιδιαίτερα επιζήμια για τον κλάδο της προμήθειας τη θέσπιση οποιουδήποτε ορίου σχετικά με το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών βάσει του οποίου νομιμοποιείται ο προηγούμενος προμηθευτής (ο οποίος δεν έχει πια ενεργή σύμβαση με τον Πελάτη) να υποβάλει αίτημα απενεργοποίησης και να οδηγήσει έτσι τον Πελάτη του σε διακανονισμό των οφειλών του. Η θέσπιση μιας τέτοιας διάταξης εκ μέρους της Αρχής θα  βλάψει τη δραστηριότητα της Προμήθειας και θα οδηγήσει σε κλείσιμο της αγοράς».

Στον αντίποδα η ΔΕΗ θεωρεί τις προτάσεις της ΡΑΕ ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση ενώ επίσης προτείνει «ο παλαιός προμηθευτής να δύναται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 12 μηνών να ζητήσει αποκοπή της παροχής αφού έχει ασκήσει οποιοδήποτε άλλο δικαίωμα, ώστε να συνεχίσει η παροχή ευέλικτων προγραμμάτων διακανονισμών. Διαφορετικά, για να μειωθεί το ρίσκο, θα χρειαστεί η πολιτική των προσφερόμενων ρυθμίσεων να διαμορφωθεί σε μικρότερο πλήθος δόσεων, έτσι ώστε να μην ξεπερνούν το χρονικό διάστημα των 6 μηνών».

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:55 - 12 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.