ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Συνωστισμός» επενδυτικών χαρτοφυλακίων 10 τρισ. για τον ΔΕΔΔΗΕ

09:07 - 07 Απρ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Συνωστισμός» επενδυτικών χαρτοφυλακίων 10 τρισ. για τον ΔΕΔΔΗΕ
Δέκα τρισ. ευρώ χαρτοφυλάκιο διαθέτουν τα εννιά σχήματα, που περνούν στην επόμενη φάση διεκδίκησης του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, μετά τις αποφάσεις, χτες βράδυ, του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ.

Πρόκειται για κολοσσούς στον κλάδο των επενδύσεων, αλλά και funds με παρουσία στο χώρο των υποδομών και των δικτύων, που μάλιστα είναι γνώριμοι της ελληνικής αγοράς. Σύμφωνα με πηγές της ΔΕΗ, τέτοιο οικονομικό βάθος, όπως αυτό των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό για τον ΔΕΔΔΗΕ, δεν έχει εμφανιστεί ποτέ ξανα σε ανάλογο διαγωνισμό.

Βέβαια ο ΔΕΔΔΗΕ παρά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που καλείται να υλοποιήσει τα επόμενα χρόνια προσφέρει σίγουρες αποδόσεις ως διαχειριστής δικτύων αλλά και ευκαιρίες πολλαπλασιαστικών κερδών λόγω νέων δραστηριοτήτων πχ τηλεπικοινωνίες διαχείριση data κτλ.

Με βάση την ανακοίνωση πρόκειται για τα εξής σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

• ARDIAN Infrastructure Funds, γαλλικό Fund με περιουσιακά στοιχεία 103 δισ. δολ και ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.

• BCI – British Columbia Investment Management Corporation με διαχείριση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων του δημοσίου τομέα στη Βρετανία, ύψους 112 δισ. δολ και παρουσία στην ενέργεια και τα δίκτυα.

• BLACKROCK – BlackRock Alternatives Management, L.L.C με παρουσία με συμβουλευτικές υπηρεσίες στην Ελλάδα όντας ο μεγαλύτερος διαχειριστή κεφαλαίων διεθνώς με χαρτοφυλάκιο 8,67 τρισ. δολ.

• CVC Capital Partners – Advisers Company, γνωστό fund από τα deal της Εθνικής Ασφαλιστικής, Vivartia και των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με διαχείριση κεφαλαίων 117,8 δισ. δολ.

• F2i – Fondi Italiani per le Infrastructure SGR S.p.A, με χαρτοφυλάκιο που ξεπερνά τα 5,5 δισ. και παρουσία σε υποδομές αεροδρομίων

• First Sentier Investors EDIF III GP S.a.r.l. με έδρα την Αυστραλία έχει εξαγοραστεί από το Mitsubishi Financial Group με επενδύσεις μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου της Σουηδίας, καθώς και σε αντίστοιχα δίκτυα της Φινλανδίας και της Γερμανίας.

• KKR – Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. με χαρτοφυλάκιο 250 δισ. δολάρια ενδιαφέρον για τη ΔΕΠΑ Υποδομών και παρουσία σε σειρά κλάδων στη χώρα

• MACQUARIE Group Limited, με χαρτοφυλάκιο 420 δισ. με έδρα την Αυστραλία, εστίαση στις υποδομές και με ήδη κατατεθειμένο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ Υποδομών

• OHA – Oak Hill Advisors LLP με χαρτοφυλάκιο 49 δισ. Και ενδιαφέρον σε υποδομές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, στην κούρσα ήταν και δυο κινεζικές εταιρίες του ενεργειακού – κατασκευαστικού κλάδου, η China South Power Grid σε κοινοπραξία με την China Three Gorges και η εταιρία Guangzhou Power, οι οποίες είχαν ενδιαφερθεί στην πρώτη φάση. Όπως φαίνεται οι κινεζικές προτάσεις, δεν πέρασαν λόγω «νομικών κωλυμάτων» ενώ μένει να φανεί εάν θα κατατεθούν ενστάσεις για τον αποκλεισμό.

Η διαδικασία

Στη δεύτερη φάση, οι επιλέξιμοι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο έλεγχο (duediligence) και θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για την απόκτηση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ.

Εν τω μεταξύ θα έχουν πρόσβαση στο data room, αλλά και δυνατότητα κατάθεσης ερωτήσεων για διευκρινίσεις επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρίας, των υποχρεώσεων που έχει αλλά και εμβριθούς μελέτης της εικόνας των επικείμενων επενδυτικών σχεδίων κτλ. Στη συνέχεια, με βάση και τις προσφορές θα κριθεί ο προτιμητέος επενδυτής. Ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης της όλη διαδικασίας φαίνεται να μετατίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τα τέλη του καλοκαιριού – αρχές του φθινοπώρου.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 07 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.