ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ-TERNA: Ελληνοϊταλική συμμαχία για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση

09:02 - 15 Ιουλ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΔΜΗΕ-TERNA: Ελληνοϊταλική συμμαχία για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση
Μέσα από μια κοινή επένδυση που θα κάνουν οι δύο Διαχειριστές Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας και Ιταλίας θα κατασκευαστεί η δεύτερη υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις χώρες.

Ήδη, πριν λίγες μέρες, συναντήθηκαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης και της TERNA  Stefano Donnarumma, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαίωσαν την απόφαση για την υλοποίηση της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας.

Άλλωστε, η περαιτέρω ενεργειακή σύζευξη των δύο χωρών κρίνεται απαραίτητη για την επίτευξη και των φιλόδοξων στόχων για το κλίμα της Ε.Ε., αλλά και την ενίσχυση της ρευστότητας των χρηματιστηριακών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας (Target Model) των δύο χωρών. Στο μεταξύ, η TERNA έχει ήδη εντάξει το όλο έργο στο αναπτυξιακό της σχέδιο που παρουσίασε μάλιστα στις αρχές του μήνα, ενώ και ο ΑΔΜΗΕ έχει εντάξει τη νέα διεθνη διασύνδεση αυτή στο υπό έγκριση από τη ΡΑΕ σχέδιο δεκαετούς ανάπτυξης του ΕΣΜΗΕ (2022-2031)

Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί το ύψος της μεταφορικής ισχύος, δηλαδή εάν θα είναι 500MW ή παραπάνω έως και 1000 MW, το πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο αλλά και πώς θα διαμορφωθεί το επενδυτικό σχήμα. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ξεκινήσει το 2024

Γιώργος Αλεξάκης

 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:38 - 15 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.