ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΔΔΗΕ: Η «μάχη» των τεσσάρων για την απόκτηση του 49% Κύριο

07:55 - 19 Αυγ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΔΔΗΕ: Η «μάχη» των τεσσάρων για την απόκτηση του 49%
O σχεδιασμός της κυβέρνησης και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 να υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τη πώληση του 49% Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομή Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).

Στους τέσσερις ισχυρούς διεκδικητές του ΔΕΔΔΗΕ συμπεριλαμβάνεται: α) η CVC Capital Partners, που έχει αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, την Vivartia, το Metropolitan, το Υγεία, τη Μητέρα, το Ιασώ General, το Λητώ και διαχειρίζεται κεφάλαια 120 δισ. δολαρίων, β) το αυστραλιανό fund Macquarie, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 500 δισ. δολαρίων που επενδύει στον κλάδο των υποδομών, γ) το First Sender, με έδρα το Λουξεμβούργο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 175 δισ. δολ. και δ) το αμερικανικό KKR, με 200 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, γνωστό και από την απόκτηση της «Ελαΐς».

Πάντως, παρά τις ζημιές που υπέστη το δίκτυο του Διαχειριστή, εξαιτίας των πρόσφατων πυρκαγιών, το ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι υψηλό, όπως ψηλά έχει μπει και ο πήχης από τη διοίκηση της ΔΕΗ και το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης για το τίμημα, προσδοκώντας περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας, έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημίες και στις υποδομές του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού, ύψους 20 με 25 εκατ. ευρώ. Από τη κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι οι ζημιές του δικτύου δεν αναμένεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την πώληση του 49%.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, θα συγκληθεί η γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να εγκρίνει την πώληση, με στόχο έως το τέλους του έτους να έχει ολοκληρωθεί. Βεβαίως στην περίπτωση που το προσφερόμενο τίμημα κινηθεί κάτω του αναμενόμενου, η Διοίκηση της ΔΕΗ θα εισηγηθεί να μην προχωρήσει η πώληση.

AΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:13 - 19 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.