ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τιμή ρεκόρ το φυσικό αέριο - «Καμπανάκι» για ελλείψεις

21:43 - 03 Σεπ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σε τιμή ρεκόρ το φυσικό αέριο - «Καμπανάκι» για ελλείψεις
Η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, πέντε φορές πάνω από εκεί που βρίσκονταν πριν από δυο χρόνια.

Μάλιστα, η έλευση του χειμώνα δημιουργεί «πονοκέφαλο» καθώς οι προμηθευτές δεν έχουν καταφέρει, λόγω προβλημάτων στις προμήθειες, να καλύψουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους την περίοδο του καλοκαιριού.

Υπάρχει, δε, ο κίνδυνος πέραν των ανατιμήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν τα νοικοκυριά, επιχειρήσεις που εξαρτώνται από το κόστος ενέργειας να αναγκαστούν να διακόψουν την παραγωγή τους.

Ο Tom Marzec-Manser, αναλυτής στην ICIS δήλωσε στους Financial Times ότι το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτέρεψε παρά βελτιώθηκε το καλοκαίρι.

«Αυτός είναι ο λόγος που οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν είναι απίθανο να δούμε βιομηχανίες να περιορίζουν την παραγωγή σε Μεγάλη Βρετανία και Ευρώπη, αν και αν αυτό συμβεί θα είναι για λίγο, στην κορύφωση της ζήτησης το χειμώνα», δήλωσε.

Επιπλέον «πονοκέφαλο» δημιουργεί η τιμή του λιγνίτη που επίσης έχει διπλασιαστεί. Παλαιότερα, όταν η τιμή του φυσικού αερίου ανέβαινε η παραγωγή ενέργειας στρέφονταν στον λιγνίτη για να εξισορροπήσει η κατάσταση. Αυτό όμως πια δεν αποτελεί επιλογή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.