ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «καταιγίδα» των απλήρωτων λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο Κύριο

08:12 - 07 Οκτ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η «καταιγίδα» των απλήρωτων λογαριασμών σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέδειξε το κορυφαίο θέμα των ημερών για τον κλάδο των ιδιωτών παρόχων ενέργειας που είναι οι απλήρωτοι λογαριασμοί.

Σύμφωνα με τον Reporter ήδη έχει σημάνει συναγερμός στις εταιρίες προμηθευτών ενέργειας αλλά και στη ΔΕΗ καθώς ξεκίνησε το τσουνάμι ανεξόφλητων λογαριασμών ρεύματος που θα σαρώσει τις εταιρείες προμηθευτών ενέργειας μέσα στον Οκτώβριο όπου λήγουν οι ημερομηνίες πληρωμής.

Οι εταιρίες προσπαθούν να  διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη κατάσταση των τελευταίων δέκα ετών από την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Οι δυσκολίες των νοικοκυριών να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος είναι εμφανής από τα γεγονός ότι η μέση τιμή της Mwh τη χρονιά που πέρασε ήταν στα 42,94 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και η τρέχουσα μέση τιμή για τo οκτάμηνο Ιανουαρίου Αυγούστου 2021 διαμορφώνεται στα 89,596 ευρώ ανά Mwh. Μία τετραμελή οικογένεια με κατανάλωση ρεύματος 1500 Kwh το τετράμηνο πλήρωνε μόνο για την αξία του ρεύματος συνολικά 64,41 ευρώ το 2020. Φέτος με την αντίστοιχη κατανάλωση ρεύματος το κόστος εκτοξεύεται στα 134,3 ευρώ.

Οι πάροχοι ενέργειας για να κρατήσουν τις επισφάλειες υπό έλεγχο χρησιμοποιούν ως όπλο τον κίνδυνο τη διακοπής ρεύματος

Σχεδόν ο ένας στους τρεις λογαριασμούς ρεύματος που ταχυδρομείται έχει τη ειδοποίηση με κόκκινα γράμματα: Ειδοποίηση Διακοπής αν συνεχιστούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του νοικοκυριού.

 Τι συμβαίνει με τους κακοπληρωτές στη ΔΕΗ

Τα νοικοκυριά έχουν αξιοποιήσει στο έπακρο τις διοικήσεις της ΔΕΗ στο παρελθόν οι οποίες σιωπηρά ενεργοποιούσαν τη διαδικασία διακοπής ρεύματος όταν ο ανεξόφλητος λογαριασμός είχε ξεπεράσει τα 1000 ευρώ. Τα στοιχεία του 2020 για τη ΔΕΗ είχαν βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το 2019 αλλά τα νοικοκυριά που δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς παραμένουν σε υψηλό ποσοστό.

Το 2020 τον τρέχοντα λογαριασμό αποπλήρωναν οι εννέα στους δέκα καταναλωτές όταν το 2019 στο 14% των καταναλωτών.

Σχεδόν οι δύο στους δέκα και σε ποσοστό 19,35%,ο ανεξόφλητος λογαριασμός ξεπερνούσε τις 30 ημέρες. Οι τρεις στους δέκα καταναλωτές τα ΔΕΗ αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος για διάστημα από 30 έως 60 ημέρες. Οι λογαριασμοί που παρέμεναν ανεξόφλητοι από 90 έως 180 ημέρες ήταν σε ποσοστό 50% ή ο ένας στους δύο άφηνε την οφειλή για μεγαλύτερο διάστημα, με συνέπεια η ΔΕΗ από τα προσδοκώμενα έσοδα των 156 εκατ. ευρώ τα 91 εκατ. ευρώ περνούσαν ως απαιτήσεις.

 ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.