ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΡΑΕ: Προτείνει δείκτη ρίσκου στους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επαγγελματίες

07:21 - 15 Οκτ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΡΑΕ: Προτείνει δείκτη ρίσκου στους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επαγγελματίες
Δείκτη ρίσκου προτείνει η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας να συμπεριληφθεί στους λογαριασμούς ρεύματος για τα νοικοκυριά τους επαγγελματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Χαμηλή Τάση.

Μάλιστα χτες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση έθεσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικά πρότυπα για τα τυποποιημένα έντυπα: «Αίτησης προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας» και «Λογαριασμού κατανάλωσης» με  κεντρικό στόχο τη διασφάλιση της διαφάνειας στην αγορά και την ενδυνάμωση των καταναλωτών. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου και στόχος της ΡΑΕ είναι τα νέα τιμολόγια να αρχίσουν να εκδίδονται από 1 Ιανουαρίου 2022.

Έτσι, η η ΡΑΕ προτείνει τρεις τύπους τιμολογίου, μηδενικού, οριοθετημένου και υψηλού κινδύνου,

Αναλυτικά σύμφωνα με τη ΡΑΕ, η προτεινόμενη κατηγοριοποίηση θα παράσχει στους καταναλωτές την πρωταρχική ποιοτική ένδειξη του προϊόντος προμήθειας ώστε να διερευνήσει περαιτέρω την καταλληλότητα και συμβατότητά του με τις ανάγκες του. Συγκεκριμένα, προτείνεται να επισημαίνεται ο τύπος του εκάστοτε τιμολογίου βάσει της παγιωμένης κατηγοριοποίησης σε σταθερά, κυμαινόμενα και δυναμικά τιμολόγια και, ακολούθως να δηλώνεται ο συναφής «κίνδυνος τιμών» ως εξής:

·       Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «μηδενικού κινδύνου»,

·       Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια «οριοθετημένου κινδύνου»,

·       Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα θεωρούνται ως τιμολόγια «υψηλού κινδύνου».

Με αυτόν τον τρόπο, όπως σημειώνει η ΡΑΕ, ο καταναλωτής θα διακρίνει κατά τρόπο σαφή εάν αναλαμβάνει ή όχι τον κίνδυνο αναπροσαρμογής – επαύξησης του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας.

Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ προτείνει το πάγιο να εντάσσεται διακριτά στο ανταγωνιστικό σκέλος της χρέωσης του λογαριασμού κάθε προμηθευτή.

Συγκρισιμότητα

Σύμφωνα, επίσης,  με τη ΡΑΕ, ως βασικές πληροφορίες, που δύνανται να επηρεάζουν καθοριστικά τη διαμόρφωση της βούλησης του καταναλωτή αποτελούν:

 - η ταυτότητα του συμβολαίου (κατηγοριοποίηση αναλόγως με το αν είναι σταθερό ή κυμαινόμενο ή δυναμικό τιμολόγιο και δήλωση του επιπέδου κινδύνου τιμών) και η ανάλυση του τρόπου που συγκροτείται το ύψος της ανταγωνιστικής Χρέωσης Προμήθειας, με ακριβή παράθεση όλων των σχετικών παραμέτρων και του τρόπου υπολογισμού τους, καθώς και δήλωση του συνολικού τελικού κόστους προμήθειας σε €/ΜWh.

 - Ως προς τη χρέωση «παγίου», κατόπιν αξιολόγησης των θέσεων των συμμετεχόντων στην προηγούμενη Διαβούλευση, η Αρχή θεωρεί αναγκαία τη συμπερίληψη του εν λόγω κόστους στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων, δηλαδή ως παράμετρο που συνδιαμορφώνει τη Χρέωση Προμήθειας. Περαιτέρω, δεδομένης της ετερογένειας των σκοπών που -κατά την κρίση των Προμηθευτών- εξυπηρετούνται μέσω του «παγίου», προβάλλει η υποχρέωση σαφούς διευκρίνισης στους καταναλωτές του κόστους που αντανακλάται στην εν λόγω χρέωση.

Τέλος, το σχετικό κόστος θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον τελικό συνολικό υπολογισμό του ύψους της Χρέωσης Προμήθειας (στάθμιση σε €/ΜWh).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.