ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές προωθεί η ΡΑΕ

13:14 - 02 Δεκ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιες αλλαγές προωθεί η ΡΑΕ
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αναμένεται εντός της ημέρας να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για νέα προτυποποίηση στους λογαριασμούς ρεύματος

Η Αρχή μετά και τη μακρά διαβούλευση που διενήργησε με τους προωθεί όρους διαφάνειας στην αγορά με στόχο να καταστήσει τη διαδικασία επιλογής  παρόχου από τους καταναλωτές πιο εύκολη, σαφή και με απουσία “ψιλών γραμμάτων”. 

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΡΑΕ προκρίνει την αναγραφή στους λογαριασμούς “ταμπέλας” με τρεις κατηγορίες τιμολογίων ανάλογα με τη χρήση ή μη της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και το ύψος της επιβάρυνσης, που θα μπορεί αυτή να προκαλέσει. 

Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει σχετική σήμανση, τόσο στην προσυμβατική ενημέρωση (δηλαδή όταν ο καταναλωτής ζητά πληροφόρηση για να συνάψει συμβόλαιο), όσο και όταν ήδη “τρέχει” η σύμβαση. Έτσι, τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται σε σταθερά, κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης, και κυμαινόμενα χωρίς όριο προσαύξησης. Υπήρχε, βέβαια και η πρόθεση της ΡΑΕ για καταγραφή του επιπέδου κινδύνου, ανά τύπο τιμολογίου, ωστόσο, η αντίδραση των παρόχων έχει “φρενάρει” την διαδικασία αυτή.

Υπενθυμίζεται, ότι με βάση έρευνα της ΕΚΠΟΙΖΩ, οι καταναλωτές έχουν εντείνει το τελευταίο τα παράπονά τους στη ΡΑΕ με αιχμή τους λογαριασμούς και τη σαφήνεια των χρεώσεων που περιλαμβάνουν. Βέβαια, οι ρήτρες που έχουν ενταχθεί, και για τις οποίες πολλοί καταναλωτές δεν είχαν επαρκή γνώση, έχει εκτοξεύσει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν, λόγω βέβαια της μετακύλισης του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους από τους προμηθευτές στη λιανική.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το ότι η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2021», που διοργανώνει για 25η χρονιά το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 1-2 Δεκεμβρίου 2021 επεσήμανε τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών, λόγω της αύξησης των τιμών στο ρεύμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.