ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πονοκέφαλος» το κόστος φυσικού αερίου- Αναζητείται «συνταγή» για μεγαλύτερες εκπτώσεις Κύριο

20:01 - 12 Δεκ 2021 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Πονοκέφαλος» το κόστος φυσικού αερίου- Αναζητείται «συνταγή» για μεγαλύτερες εκπτώσεις
Το διπλασιασμό της έκπτωσης στα τιμολόγια φυσικού αερίου επιδιώκει να «κλειδώσει» η κυβέρνηση καθώς εκτιμάται ότι η εκτίναξη του κόστους θα φέρει μεγάλες δυσκολίες σε χιλιάδες νοικοκυριά αλλά και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει κλίμα δυσαρέσκειας.

Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνει ότι η ΔΕΠΑ ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το α' τρίμηνο του 2022.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος σημείωσε πως μέχρι τώρα έχει δοθεί 15% έκπτωση στα νοικοκυριά για το φυσικό αέριο, όμως αυτό δεν αρκεί γι’ αυτό θα αυξηθεί. Ο ακριβής αριθμός της έκπτωσης θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι η έκπτωση θα συνεχιστεί για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.

Άλλωστε, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει έτσι κι αλλιώς νέα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών, μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού που ωθήθηκε σε μεγάλο ποσοστό και από την τρομακτική άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή λιανικής του φυσικού αερίου, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αυξάνεται πάνω από 180% τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα ενώ τιμές πάνω από 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα καταγράφονται εσχάτως στη διεθνή αγορά 105 ευρώ.

Στο φόντο αυτό οι όποιες κινήσεις στήριξης φαντάζουν «λίγες» και πλέον στο τραπέζι τίθεται εκ των πραγμάτων η ανάγκη παράτασης και έντασης των μέτρων στήριξης και το επόμενο έτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την έναρξη του νέου χρόνου Ιανουάριου.

Παζάρι με τους Ρώσους

Ήδη, η ΔΕΠΑ, με όπλο την ισχυρή ρευστότητα που διαθέτει σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει ήδη αναγγείλει την έκπτωση 15%. Μάλιστα τις επόμενες μέρες αναμένεται σε συνεργασία με τους προμηθευτές να καθορίσει τις λεπτομέρειες μεταβίβασης της έκπτωσης αυτής που αφορούν τις καταναλώσεις Νοεμβρίου. Επίσης είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση με Gazprom για τις τιμές που θα ισχύσουν το 2022, από την εξέλιξη των οποίων εξαρτάται σε ένα μεγάλο ποσοστό η τιμολογιακή πολιτική του επόμενου διαστήματος.

Στην Gazprom, πάντως, παρέπεμψε για τις τιμές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Β. Πούτιν. Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Ρώσου προέδρου με τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα, ο κ. Πεσκόφ σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 απέκλεισε με ένα κοφτό «όχι» οποιαδήποτε ειδική μεταχείριση της Ελλάδας στο θέμα.

Στο ερώτημα εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να μειωθούν οι τιμές που πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, ο κ. Πεσκόφ απάντησε: «Όχι, γιατί αυτές είναι αμοιβαίες συμφωνίες.

Είναι θέμα διμερούς συμφωνίας με την Gazprom. Υπογράφετε απλά ένα συμβόλαιο με την Gazprom το οποίο θα ισχύει για μια συγκεκριμένη περίοδο και αν η συμφωνία αυτή είναι μακροχρόνια θα συνεχίσετε να λαμβάνετε φυσικό αέριο με την προβλεπόμενη τιμή. Όχι με τιμές που μπορεί να πάνε από τα 500 δολάρια στα 1.100 μέσα σε μια νύχτα, αυτό μπορεί έτσι να διορθωθεί».

Νωρίτερα, ερωτώμενος για το ίδιο θέμα, απάντησε μάλλον ειρωνικά: «Θα θέλατε να σας στείλουμε δωρεάν φυσικό αέριο;».

Νέα έκπτωση

Πάντως με βάση δημοσίευμα της Καθημερινής η ΔΕΠΑ εξετάζει σενάριο για τον διπλασιασμό της έκπτωσης του 15% που έχει ήδη ανακοινωθεί για το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, στο 30% για τον Δεκέμβριο.

Στο μεταξύ με τροπολογία που κατατέθηκε την Πέμπτη, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, προσφέρεται μια διευκόλυνση στα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και ανέρχονται κοντά στις 500.000. Πιο συγκεκριμένα δρομολογείται για την Άνοιξη - Καλοκαίρι η καταβολή των τελών διανομής στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη κίνηση μειώνει κατά 10% περίπου τον λογαριασμό τους χειμερινούς μήνες και έρχεται βέβαια να προστεθεί στην ήδη ανακοινωθείσα έκπτωση 15% για τις τιμές φυσικού αερίου. Έκπτωση που μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα περάσει, όπως έχει δεσμευτεί, η ηγεσία της εταιρίας και του ΥΠΕΝ στους παρόχους και κατ΄ επέκταση στη λιανική αγορά.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.